Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Proglašeni pobednici fotokonkursa „Viki voli Zemlju“

U izložbenom prostoru Turističke organizacije Srbije, 29. jula 2015. svečano su proglašeni pobednici fotokonkursa „Viki voli Zemlju“ i otvorena izložba najboljih fotografija sa ovog konkursa. Među njima, centralno mesto zauzele su fotografije: Parka prirode „Golija“ autora pod korisničkim nazivom Palolem koja je osvojila prvo mesto, Specijalnog rezervata prirode „Uvac“ autora Vladimira Mijailovića koja je osvojila drugo mesto, i fotografija vodopada Tupavica na Staroj planini autora iz Pirota pod korisničkim nazivom Miksapirosi, koji je osvojio treće mesto.

Foto konkurs „Viki voli Zemlju 2015“, kao deo međunarodnog takmičenja u kojem je učestvovalo 26 zemalja, već drugu godinu realizuju Vikimedija Srbija i Vikipedija na srpskom jeziku, u saradnji s Zavodom za zaštitu prirode Srbije. Ove godine na Vikimedijinoj ostavi korisnici su postavili 831 fotografiju koja je snimljena u nekom od zaštićenih područja Srbije. Kako bi ljubitelji fotografije i prirode lakše pronašli inspiraciju i čarobne prizore zaštićenih predela i otkrili i objektivom zabaležili divlji svet koji tu obitava, pomogli su podaci Zavoda i uređivački maraton na osnovu kojih su na Vikipediji postavljeni spiskovi zaštićenih područja i članci o njima. Stručni žiri Zavoda (Dejan Vukičević, Goran Sekulić, Milorad Kličković) izdvojio je od postavljenih fotografija 57 najboljih, a zatim izabrao nagrađene radove koji su izloženi na fotoizložbi.

Filip Maljković, predsednik Upravnog odbora Vikimedija Srbija, otvarajući izložbu, istakao je značaj Projekta za širenje znanja i promovisanje prirodnih lepota Srbije, što je u skladu s ciljevima ove neprofitne organizacije usmerene na slobodnu razmenu znanja. - Naš cilj je da se ova akcija širi, i da sledeće godine pristigne još veći broj fotografija, rekao je ovom prilikom. Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije, pozdravljajući prisutne, izrazio je zadovoljstvo što je broj fotografija koje su učestvovale u konkursu dokazao da još uvek ima mnoštvo ljubitelja prirode i entuzijasta, koji su svojevrsni partneri u aktivnostima na širenju svesti javnosti o zaštiti prirode, na čemu Zavod decenijama radi. Ocenio je da ova akcija predstavlja veliki iskorak u promociji prirode Srbije, jer je izražen kroz novi format, svetsku mrežu kao globalni medij. Ovakav, i slični projekti promovišu prirodu Srbije, ali i doprinose informisanju javnosti i unapređenju svesti o zaštiti prirode, kao jednom od preduslova uspešne zaštite, istakao je. On je izrazio očekivanje da će učesnici ovog fotokonkursa svojim daljim angažovanjem doprineti da se naša prirodna baština promoviše i van granica Srbije. Ljudi su sve više zainteresovani za prirodu, da borave u njoj i dožive njene blagodeti prirode, a ovakvi, zajednički projekti predstavljaju značajne prave korake ka boljoj promociji i razvijanju nekih drugih aktivnosti saglasnih održivom upravljanju zaštićenih područja kao što je ekoturizam, zaključio je Dragišić.

Pozdravljajući prisutne u ime domaćina, Vesna Raca Radisavljević, pomoćnik direktora Turističke organizacije Srbije, istakla je moguće benefite ove akcije u smislu korišćenja fotografija sa konkursa za turističke publikacije, najavila razvijanje saradnje sa Vikimedijom Srbije, i mnogo aktivnije uključenje TOS-a u ovu akciju.

Nakon otvaranja foto izložbe, uručena su priznanja pobednicima. U ime Vikimedije Srbija, uručena je zahvalnica Dejanu Vukičeviću, jednom od trojice članova žirija Zavoda, koji je imao nezahvalan zadatak da od toliko izvanrednih fotografija izabere nekolicinu najboljih. Pre nego što su se posetioci prepustili vizuelnom doživljaju fotografija sa izložbe, Vikimedija je zahvalila svim autorima fotografija na učešću, i najavila održavanje ove akcije i naredne godine.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.