Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Odgovornim ponašanjem građana protiv požara u prirodi

Visoke vrućine i suša koji su, naročito poslednjih godina, karakteristični za letnji period, donose i povećanu opasnost od požara. Požari u ovom periodu mogu, usled nebrige ljudi, da prouzrokuju velike štete sa nesagledivim posledicama po prirodu Srbije.

Svojevremeno je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine apelovalo na građane da, tokom boravka u prirodi i izvođenja radova na poljima, ne pale vatru na otvorenom jer se može proširiti i izazvati šumske požare čije su štete neprocenjive.

S obzirom da požari u najvećoj meri nastaju usled nepažnje i nebrige ljudi, neophodno je podsetiti građane, naročito stanovnike zaštićenih područja i centara biodiverziteta, na odgovorno i savesno ponašanje. Pitanje je trenutka da na ovako visokim temperaturama vazduha, nekontrolisanim paljenjem vatre na otvorenom prostoru, odnosno na mestima koja za to nisu predviđena i obezbeđena, dođe do požara nesagledivih razmera i posledica. Požari uništavaju ne samo vegetaciju, već celokupne ekosisteme, i biodiverzitet na tom prostoru kojem trebaju godine da se od toga oporavi.

Upravo zbog opasnosti od požara, Uprava za šume resornog ministarstva naložila je korisnicima šuma koji gazduju državnim šumama da preduzmu pojačane mere na zaštiti šuma od požara u skladu sa planovima zaštite šuma od požara i propisima. Ministarstvo je takođe pojačalo kontrolu sprovođenja mera zaštite od požara, kako kod korisnika šuma, tako i kod korisnika lovišta.

Građani se pozivaju da, ukoliko uoče vatru na otvorenom ili manji požar, odmah o tome obaveste MUP - Sektor za vanredne situacije.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.