Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Info pult za prirodu na festivalu Nišvil – Akcija zasadi, pa se iznenadi

Na jednom od najprestižnijih muzičkih festivala u regionu Nišvil džez festivalu, koji se ove godine održava u periodu od 13. do 16 avgusta, Zavod za zaštitu prirode Srbije učestvuje u više akcija kojim se promovišu prirodne vrednosti i apeluje na potrebu očuvanja prirode.

Prvi put ove godine Zavod će imati svoj prostor i info pult za prirodu u Niškoj tvrđavi. Posetioci festivala na info pultu za prirodu imaće prilku da se informišu o prirodnim lepotama i mogućnostima posete zaštićenim područjima jugoistočne Srbije.

Prvog dana festivala (13. avgusta) biće predstavljeni Parkovi prirode „Stara planina“ i „Sićevačka klisura“, kao i Specijalni rezervati prirode „Jelašnička klisura“ i „Suva planina“, drugog dana (14. avgust) Predeo izuzetnih odlika „Vlasina“ , trećeg dana (15. avgust) Spomenici prirode „Cerjanska pećina“ i „Lalinačka slatina“ i četvrtog dana (16. avgusta) Spomenici prirode „Resavska pećina“, „Risovača“ i „Lisine“.

Pored informisanja posetilaca o prirodnim vrednostima jugistočne Srbije, na festivalu će biti sprovedena akcija ZASADI, PA SE IZNENADI. U akiciji mogu učestvovati svi zaintereosovani posetioci koji će kao nagradu za popunjenu anketu o tome koliko pozanuju prirodu Srbije dobiti kesicu sa semenima biljaka. Koje su biljke u pitanju, moći će da otkriju tek kada im biljke izrastu. Pomoć da utvrde koje su biljke dobili, mogu dobiti od botaničara Zavoda za zaštitu prirode Srbije u Radnoj jedinici u Nišu.

U okviru info prostora za prirodu svakodnevno će se odvijati i program za najmlađe koji će o svetu prirode učiti igrajući se u radionicama: Eko skakalica, Bojanka, Medveđa staza, Koliko sam visok u odnosu na tetreba, dabra i medveda i sl.

Akcije za prirodu odivjaće se svakog dana festivala u periodu od 14:00 do 20:00 časova.

Program na info pultu i prostoru za prirodu Zavod realizuje u saradnji sa JP „Srbijašume“ ŠG Niš i ŠG Pirot, Direkcijom za izgradnju grada Niša, JP „Direkcija za građevinsko zemljište i puteve Surdulice„ JP „Resavska pećina“ i Narodnim muzejom u Aranđelovcu, kao upravljačima prirodnih dobara koja će biti predstavljena na festivalu.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.