Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Veliko interesovanje na festivalu Nišvil za akcije posvećene prirodi- Otkrivamo tačne odgovre ankete „Koliko poznajem prirodu Srbije“

Tokom trajnja internacionalnog džez festivala Nišvil veliko ineresovanje posetilaca izazvao je štand za prirodu Zavoda i upravljača zaštićenih prirodnih dobara koja se nalaze u jugoistočnoj Srbiji.

Na štandu za prirodu posetioci su se raspitivali kako mogu da dođu, gde da odsednu, šta sve mogu videti i kako provesti svoj boravak u parkovima prirode „Stara planina“ i „Sićevačka klisura“, predelu izuzetnih odlika „Vlasina“, specijalnim rezervatima prirode „Jelašnička klisura“ i „Suva planina“ i spomenicima prirode „Cerjanska klisura“, „Resavska pećina“, „Risovača“ i „Lisine“. Neke od vrednosti i lepota ovih prirodnih dobara na štandu su prikazana kroz prigodan vizuelni materijal: postere, fotografije i brošure, prospekte, mape i vodiče i drugi promotivni materijal sa instrukcijama za posetu ovih prirodnih dobara.

Svet prirode Srbije, na štandu za prirodu, predstavljen je i izložbom godišnjih nagrađenih radova za 2014. godinu, stalnog foto konkursa Zavoda i Foto saveza Srbije „Priroda Srbije“, uz poziv svim zainteresovanima da pošalju fotografije prirode na konkurs koji je u toku za 2015. godinu.

Visok nivo svesti o potrebi očuvanja prirode, Nišlije i posetioci festivala pokazali su i velikim odazivom i ineresovanjem za akciju „ZASADI, PA SE IZNENADI“. Ovom prilikom svi koji su učestvovali u anketi „Koliko poznajem prirodu Srbije“, dobili su kesicu sa seminima biljaka. Koje su biljke dobili, saznaće kada biljke izrastu, a ukoliko im bude potrebna pomoć da utvrde koje su im biljke izrasle mogu konsultovati botaničara Zavoda.

Budući da su svi učesnici pokazali veliko interesovanje za tačne odogovre u anketi ovom prilikom ih otkrivamo.

Tačni odogoviri su:

1. U Srbiji ima 459 zaštićenih područja

2. Na teritoriji grada Niša se nalazi 16 zaštićenih prirodnih dobara

Neka od ovih prirodnih dobara su: Park prirode „Sićevačka klisura“, Specijalni rezervati prirode „Jelašnička klisura“ i „Stara planina“, Spomenik prirode „Cerjanska pećina“ i dr

3. U Sićevačkoj i Jelašničkoj klisuri rastu dve retke biljne vrste značajne za očuvanje biodiverziteta u Srbiji. To su: srpska ramonda i natalijina ramonda

4. Biljka koju nazivamo „biljka mesožderka“ je rosulja

5. Najveći broj vodopada u Srbiji nalazi se na području Parka prirode „Stara planina“

A dok su roditelji popunjavali anketu deca su imala priliku da učestvuju u eko igraonici i kroz igru uče o biljnim i životinjskim vrstama koje su retke i ugrožene na našim prostorima.

Kako su posetioci festivala odgovrili na ankenta pitanja objavićemo uskoro, po obradi materijala.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.