Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Znanjem ka boljoj zaštiti prirodnih dobara Zemuna

Gradska opština Zemun uputila je inicijativu Zavodu da podrži i uključi se u programske aktivnosti ove opštine na promociji zaštićenih područja Zemuna i razvijanju svesti njegovih građana o očuvanju zaštite prirode i životne sredine. Odazivajući se ovom pozivu, Zavod je učestvovao u prvoj od planiranih edukativnih akcija opštine Zemun koja je održana 21. avgusta 2015.

U okviru ove akcije, stručni saradnici Zavoda Miloš Vukelić i Dejana Lukić održali su predavanja o SP „Vinova loza u Zemunu“ i PIO „Veliko ratno ostrvo“, i to u prostoru samih zaštićenih područja. Predavanja je pažljivo propratila grupa zainteresovanih Zemunaca, među kojima i predstavnici ekoloških nevladinih organizacija.

Pozdravljajući učesnike u ime organizatora, Koviljka Stojsavljević je istakla opredeljenje opštine Zemun da aktivno doprinosi zaštiti prirode i životne sredine boljim informisanjem i edukacijom građana. Proglašenjem Spomenika prirode „Vinova loza u Zemunu“ prvi put je u Srbiji stavljena pod zaštitu vinova loza, čokot vinove loze koji više od veka oplemenjuje gradsko dvorište u samom srcu Zemuna, istakao je ovom prilikom Miloš Vukelić. U postupku zaštite utvrđeno je da je loza hibridna sorta sortimenta Sibel 1000, nastala neposredno nakon pošasti izazvane filokserom u vinogradima širom Evrope. Pored njenih bioloških karakteristika, značaja kao genetskog potencijala otporne vrste, jednako je zanimljiv kulturno-istorijski aspekt Spomenika prirode, koji je takođe detaljno predstavio Vukelić.

U okviru predavanja o PIO „Veliko ratno ostrvo“, u saradnji sa upravljačem, JP „Zelenilo-Beograd“ učesnici su obišle značajne lokalitete ostrva, gde ih je Dejana Lukić upoznala sa prirodnim vrednostima zaštićenog područja, zonama zaštite, i merama koje se primenjuju u aktivnoj zaštiti.

Održana predavanju su prva u nizu predavanja koja opština Zemun planira za promociju zaštitu prirode i zaštićenih područja na svojoj teritoriji.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.