Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Bird Life International upozorava: neodrživo ilegalno ubijanje ptica u Mediteranu

Najveća međunarodna organizacija za zaštitu ptica Bird Life International (BLI) oglasila se izveštajem „Ubijanje“ koji je zasnovan na prvoj sveobuhvatnoj naučnoj studiji o srazmerama ilegalnog ubijanja ptica širom Mediterana. Rezultati do kojih se došlo su poražavajući. Uprkos merama zaštite, ilegalno ubijanje ptica dostiglo je zastrašujuće brojke i potpuno neodrživi nivo, saopštava ova organizacija. Dok mnogi zatvaraju oči pred ovim, procenjuje se da je godišnje 25 miliona ptica ilegalno ubijeno. U zemljama kao što su Kipar, Sirija i Egipat, dva miliona ptica je ilegalno ubijeno, uhvaćeno ili zarobljeno svake godine, navodi Patricia Zurita, direktor BirdLife International CEO, u uvodniku publikacije. Posledice su da su populacije 40 različitih ptica pevačica, kada jednom napuste Evropu, u većem ili manjem opadanju. Populacija grlice Streptopelia turtur smanjena je za 30 odsto u čitavoj Eropi od početka 2000. godine, a u nekim zemljama čak i do 90 odsto. Uprkos očiglednom smanjenju broja ove vrste, još uvek je više od milion grlica ilegalno ubijeno svake godine. Zbog ovih poraznih podataka, BLI poziva na veće angažovanje na zaštiti vrsta, kroz saradnju i koordinaciju na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

Od zemalja u okruženju Srbije, po stopi ilegalno ubijenih ptica ističu se Hrvatska, Albanija, Grčka i Italija. Italija je jedna od najgorih zemalja EU po ovom pitanju, gde je 5,6 miliona ptica ilegalno ubijeno svake godine, odnosno od 348 vrsta ptica koliko obitava u ovoj zemlji, 43 odsto je ilegalno ubijeno u značajnom broju. Ptice Balkana su naročito ugrožene. Procene su da je u Grčkoj godišnje ilegalno ubijeno 704.000 hiljade ptica, u Albaniji 265.000 ptica, dok se u regionu u ovom crnom bilansu naročito ističe Hrvatska sa oko pola miliona ubijenih ptica. U ovoj susednoj zemlji ilegalno je godišnje ubijeno blizu deset ptica po kilometru kvadratnom. Neke vrste u Hrvatskoj su naročito ugrožene ilegalnim lovom kao što je liska Fulica atra, a na listi globalno najugroženijih ptica ilegalnim lovom u mediteranskom području su zeba Fringilla coelebs sa 2.9 miliona ubijenih ptica, crnoglava grmuša Sylvia atricapilla sa 1.8 miliona, prepelica Coturnix coturnix sa 1.6 miliona, drozd pevač Turdus philomelos 1.2 miliona, velika ševa Melanocorypha calandra sa 0.9 miliona i poljska ševa Alauda arvensis sa 0.7 miliona ilegalno ubijenih jedinki.

Više nego alarmantni podaci ove najveće svetske organizacije za zaštitu ptica ujedno predstavljaju upozorenje na ozbiljno ugrožavanje biodiverziteta širom mediteranskog basena ilegalnim lovom, i ukazuje na neophodnost strožih i doslednijih mera zaštite i sprečavanje nedozvoljenih metoda koje se koriste za ubijanje ptica - za bezbedniji let ptica, ali sa očuvanom prirodom i za bolje mesto za život čoveka.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.