Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

O zaštiti prirode povodom Evropske nedelje mobilnosti

Evropska nedelja mobilnosti obeležena je od 16. do 22. septembra 2015. godine nizom aktivnosti koje promovišu alternativne vidove prevoza u cilju zaštite životne sredine i prirode. Zavod za zaštitu prirode Srbije je ovim povodom organizovao 22 septembra 2015. godine, eko radionice o zaštiti prirode i sveta divljine za beogradske predškolce i učenike u Hajd parku. Eko radionice bile su deo tematskog programa manifestacije „Dan bez automobila“ u organizaciji beogradske opštine Savski venac.

U eko radionicama Zavoda, deca su imala priliku da učestvuju u igri eko skakalica, prođu „medveđu stazu“, rešavaju lavirinte, puzle i memorijske kartice i uče o divljim vrstama koje žive kod nas, dok je opština deci omogućila da se provozaju u kočijama, druže sa konjima, učestvuju u dramskim radionicama i uče o bezbednosti u sabraćaju.

U okviru Evropske nedelje mobilnosti, u cilju promocije pešačenja, Grad Beograd otvorio je novu pešačku zonu u Reljinoj ulici, dok je u jednoj manjoj ulici u bloku 70a uspostavljena zona usporednog saobraćaja koja pruža mogućnost deci da se igraju i ostalim sugrađanima da se slobodnije kreću.

Akcije povodom Evropske nedelje mobilnosti deo su inicijative da se prevaziđu činjenice koje ukazuju na štetne efekte emisije izduvnih gasova na život stanovnika u gradovima.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.