Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Akcija Zavoda „U pećinu zađi, pa se snađi“ na Evropskoj noći istraživača 2015

Pod sloganom „Zasijajmo zajedno u noći“, 25. septembra 2015. godine na platou u Niškoj tvrđavi po treći put održana Noć istraživača.

Želeći da najmlađim građanima Niša i budućim istraživačima, naučnicima i pronalazačima približi višegodišnji Projekat istraživanja Spomenika prirode „Cerjanska pećina“, Zavod za zaštitu prirode Srbije je pripremio zanimljiv sadržaj iz oblasti speleologije pod sloganom „U pećinu zađi, pa se snađi“

Na štandu Zavoda posetioci su imali prirliku da se upoznaju sa speleološkom opremom, kao i speleološkom tehnikom penjanja i spuštanja po užetu, koja se koristi prilikom istražđivanja pećina i jama. Oni koji su želeli da se oprobaju na speleološkom kanapu, najpre su morali da reše kratak upitnik koji je imao za cilj da buduće istraživače pećina uputi u osnove speleologije i speleološke opreme.

Osim toga, posetioci su na štandu mogli zajedno sa geomorfologom i speleologom Zavoda da proučavaju uzorke fosila, minerala i pećinskog nakita, kao i da saznaju nešto više o njima. Biolozi Zavoda su mališanima kroz zanimljivu eko radinonicu i igre poput eko skakalice, medveđe staze, igre memorije, slagalice, predstavili neke od retkih i ugroženih vrsta biljaka i životnja koje žive i rastu kod nas.

Organizatori dešavanja u Nišu su timovi Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu, Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu i gimnazije Svetozar Marković iz Niša, u sardnji sa naučnim i stručnim saradnicima iz mnogih insitucija, fakulteta i nevladinih organizacija.

Evropska Noć istraživača prvi put je obeležena 2005. godine kada su širom Evrope na gradske trgove i ulice kroz brojne interaktivne i zabavne aktivnosti istraživači pokazali slučajnim prolaznicima koliko je nauka uzbudljiva i zanimljiva za nas.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.