Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Poziv na evropski vikend posmatranja ptica

Najveća međunarodna organizacija za zaštitu ptica Bird Life International i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozivaju zainteresovane da tokom vikenda, 3. i 4. oktobra 2015. iskoriste priliku da posmatraju ptice selice koje u velikom broju napuštaju svoja staništa u Evropi i poleću ka toplijim krajevima. Povodom selidbe miliona ptica ka svojim zimovalištima u Africi, širom Evrope planirano je nekoliko hiljada izleta i događaja u vezi sa praćenjem seobe ptica.

Naučna studija koju je početkom godine objavio BirdLife International, kako se navodi u njihovom saopštenju, pokazuje da 25 miliona ptica selica godišnje bude ubijeno oko Sredozemlja. Čak i da ptice selice uspeju da prebrode ovu ogromnu prepreku, sve ih i dalje čeka negostoljubiva pustinja Sahara i ostale opasnosti na putu, i to dva puta godišnje. Partnerske organizacije mreže BirdLife International u regionu Sredozemlja borbu protiv bespotrebnog ubijanja ptica stavile su na vrh svojih prioriteta u radu.

Za sve ptice selice najvažnije je da postoje odgovarajuća gnezdilišta na severu, da se očuvaju selidbene stanice, omogući bezbedan prelet na seobi i odgovarajuća zimujuća područja. Cilj Evropskog vikenda posmatranja ptica jeste da podigne svest o čudesnoj seobi ptica i njihovim potrebama na gnezdilištima, selibenom putu i zimujućim područjima u Sredozemlju i Africi. Ovaj događaj služi i da se prikupe posmatranja o brojnosti ptica i njihovih posmatrača koji se preko nacionalnih dostavljaju evropskom centru. Prošle godine učešće je uzelo 38 država Evrope i srednje Azije koje su organizovale 1.184 događaja na kojima je više od 33.000 ljudi došlo da posmatra i broji ptice. Prebrojano je neverovatnih 7,5 miliona ptica, što je najveća brojnost još od 1993. godine, od kako ovaj događaj postoji.

Koordinator ovogodišnjeg događaja je organizacije Vogelbescherming Nederland (BirdLife partner iz Holandije), koja je zadužena za prikupljanje izveštaja sa terena.

Za više informacija u vezi sa EBW 2015. ptica i plan događaja posetite

www.eurobirdwatch.eu,

- FB: https://www.facebook.com/pticesrbije

- FB event: https://www.facebook.com/events/1505787076399992/

- Twitter: https://twitter.com/BSPSS

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.