Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Promocija monografije „Beloglavi sup“ u Trebinju

Izdanje svetskog stručnog dometa Zavoda za zaštitu prirode Srbije „Beloglavi sup“, autora Bratislava Grubača, predstavljeno je 02. oktobra 2015. godine u Muzeju Hercegovina u Trebinju.

U pozdravnom obraćanju publici, u ime domaćina promocije Slobodan Nagradić, direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske, istakao je da monografija „Beloglavi sup“ kao najveći samostalni izdavački poduhvat Zavoda za zaštitu prirode Srbije i poslednji u nizu izdanja kojim Zavod kroz svoju izdavačku delatnost, praćenu obrazovno-promotivnim aktivnostima, prati i podržava stručne poslove u zaštiti prirode.

Autor monografije Bratislav Grubač, stručni saradnik Zavoda za zaštitu prirode Srbije istakao je novinarima da se radi o knjizi u kojoj je predstavljen generalni opšti pregled beloglavog supa u svetu i predstavlja jednu od najkompletnijih knjiga na ovu temu u celom svetu. Knjiga je nastala na osnovu ostvarene saradnje i razmene informacija sa drugim ekspertima, zaštitarskim i stručnim institucijama, upravljačima prirodnih dobara i pojedincima koji su pomogli ovaj rad, rekao je autor monografije.

Predstavljajući monografiju, Bratislav Grubač je objasnio da je delo nastalo u cilju da se „iznese kompletan pregled života i problema zaštite ove interesantne, ugrožene i simbolične ptice na jedan stručan i pristupačan način, koja bi bila uvod u dalja istraživanja i zaštitu ugroženih vrsta kod nas, na Balkanu i šire“. I ovom prilikom, istakao je da na Balkanu trenutno živi 400 parova beloglavog supa na području Srbije, Makedonije, Hrvatske, Bugarske i Grčke. Na području Trebinja su u toku akcije da se naseli Republika Srpska sa pticama iz autohtone populacije, odnosno Bosna i Hercegovina, što bi bio spektakularan uspeh na lokalnom nivou, imajući u vidu kapacitete sa kojima se raspolaže. Prvo što je potrebno je da se uradi jeste otklanjanje negativnih faktora, odnosno sprečavanje trovanja i obezbeđivanje dovoljne količine hrane.

Na promociji monografije „Beloglavi sup“ učestvovali su i predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije, dr Mario Lukinović, pomoćnik direktora i mr Danko Jović, šef Radne jedinice u Nišu u cilju dogovora o daljim akcijama u realizaciji projekta „Reintrodukcija beloglavog supa u Popovo polje“. Projekat realizuju Zavod za zaštitu prirode Srbije, Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa, Banja Luka, Republika Srpska (BiH) i Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Beograd.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.