Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Usvojen Zakon o nacionalnim parkovima

Nakon više od dve decenije, donet je novi Zakon o nacionalnim parkovima kojima se utvrđuje zaštita i reguliše upravljanje naših najvećih zaštićenih područja od nacionalnog, izuzetnog značaja.

Ovim zakonom kojeg je Skupština Republike Srbije usvojila 5. oktobra 2015. godine, uređuju se ciljevi, vrednosti, površina, granice i režimi zaštite, upravljanje i održivo korišćenje Nacionalnog parka "Fruška gora", Nacionalnog parka "Đerdap", Nacionalnog parka "Tara", Nacionalnog parka "Kopaonik" i Nacionalnog parka "Šar planina". Zakon je izrađen na osnovu stručnih osnova za nacionalne parkove koje su izradili Zavod za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Novinama koje donosi Zakon, utvrđuju se unapređena rešenja kojima se „jačaju ovlašćenja i odgovornost upravljača nacionalnog parka, bliže određuje namena sredstava iz pojedinih izvora finansiranja i učvršćuje sistem ubiranja naknada za korišćenje nacionalnog parka“, kako ističe resorno ministarstvo. „Namera je da se postigne kompetentnije i uspešnije prepoznavanje, identifikacija, očuvanje i održivo korišćenje prirodnih resursa, jačanje društvenog konsenzusa i podizanje svesti u vezi sa javnim interesom, zaštitom prirode i efikasnijim obezbeđivanjem interesa nosilaca ekološki odgovornog, odnosno održivog socio-ekonomskog razvoja u nacionalnim parkovima“, saopštilo je Ministarstvo ovim povodom.

Od novih rešenja koje Zakon donosi, u cilju efikasnije zaštite Zakon predviđa osnivanje Stručnog saveta Nacionalnog parka, kao stručnog i konsultativnog tela, koje prati i analizira programe i projekte iz oblasti zaštite prirode i održivog korišćenja nacionalnog parka, kao i Saveta korisnika Nacionalnog parka, kojeg čine predstavnici lokalnih samouprava, organizacija i udruženja čija se aktivnost odvija na području Nacionalnog parka.

Zakon o nacionalnim parkovima („Službeni glasnik RS“ br. 84/2015)

preuzmi

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.