Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Održana Konferencija o klimatskim promenama

U Beogradu je 5. i 6. oktobra 2015. održana Konferencija „Dijalog o klimatskim promenama u Srbiji – u susret konferenciji u Parizu“, koja je okupila zvaničnike, predstavnike državnih organa, organizacija i ustanova, odnosno sve one koji su svojim delovanjem uključeni, ili zainteresovani za pitanja od značaja za kreiranje i sprovođenje društvenog odgovora na klimatske promene. U radu Konferencije učestvovao je i predstavnik Zavoda, Marija Trikić, načelnik Odeljenja za prirodna dobra.

Konferencija je održana u kontekstu aktivnosti uoči klimatskog samita koji će biti održan od 30. novembra do 11. decembra ove godine u Parizu. Pored ministarke Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežane Bogosavljević, učensicima na Konferenciji obratili su se Nj.E. Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Srbiji, Irena Vojačkova-Solorano, Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji, Nj.E. Majkl Davenport, Šef Delegacije EU u Srbiji i Nj.E. Aleks Ditman, ambasador Nemačke u Srbiji.

Ministarka Bogosavljević je u svom obraćanju, između ostalog, istakla da je Srbija među prvih deset zemalja u junu dostavila Sekretarijatu Okvirne konferencije UN o promeni klime svoje Nacionalno utvrđene mogućnosti smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, te da je, u cilju efikasnije adaptacije na izmenjene klimatske uslove, ali i podizanja nivoa javne rasprave u ovoj oblasti, Ministarstvo izradilo publikaciju: „Zagrejavanje useva – kako odgovoriti – Promene klime: šta to znači za poljoprivredu Srbije.

U okviru rada Konferencije više od 20 stručnjaka iz oblasti klimatskih promena, održivog razvoja i javnih propisa, predstavilo je inicijative na nivou Republike Srbije u ovoj oblasti, sa posebnim osvrtom na značaj međunarodnih i domaćih mera za srpsku privredu, zakonodavstvo i životnu sredinu. Takođe, učesnici su upoznati sa Globalnim okvirom za pružanje usluga u domenu klimatskih promena kojim rukovodi Svetska meteorološka organizacija.

Uz moto Konferencije „Vreme je za akciju“, poseban akcenat u borbi protiv klimatskih promena stavljen je na aktivnije uključivanje lokalne samouprave, odnosno građana sa idejama i rešenjima za doprinos smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz podršku GEF, Programa UN za razvoj (UNDP) i u saradnji sa ambasadom Francuske.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.