Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Održana Konferencija o klimatskim promenama

U Beogradu je 5. i 6. oktobra 2015. održana Konferencija „Dijalog o klimatskim promenama u Srbiji – u susret konferenciji u Parizu“, koja je okupila zvaničnike, predstavnike državnih organa, organizacija i ustanova, odnosno sve one koji su svojim delovanjem uključeni, ili zainteresovani za pitanja od značaja za kreiranje i sprovođenje društvenog odgovora na klimatske promene. U radu Konferencije učestvovao je i predstavnik Zavoda, Marija Trikić, načelnik Odeljenja za prirodna dobra.

Konferencija je održana u kontekstu aktivnosti uoči klimatskog samita koji će biti održan od 30. novembra do 11. decembra ove godine u Parizu. Pored ministarke Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežane Bogosavljević, učensicima na Konferenciji obratili su se Nj.E. Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Srbiji, Irena Vojačkova-Solorano, Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji, Nj.E. Majkl Davenport, Šef Delegacije EU u Srbiji i Nj.E. Aleks Ditman, ambasador Nemačke u Srbiji.

Ministarka Bogosavljević je u svom obraćanju, između ostalog, istakla da je Srbija među prvih deset zemalja u junu dostavila Sekretarijatu Okvirne konferencije UN o promeni klime svoje Nacionalno utvrđene mogućnosti smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, te da je, u cilju efikasnije adaptacije na izmenjene klimatske uslove, ali i podizanja nivoa javne rasprave u ovoj oblasti, Ministarstvo izradilo publikaciju: „Zagrejavanje useva – kako odgovoriti – Promene klime: šta to znači za poljoprivredu Srbije.

U okviru rada Konferencije više od 20 stručnjaka iz oblasti klimatskih promena, održivog razvoja i javnih propisa, predstavilo je inicijative na nivou Republike Srbije u ovoj oblasti, sa posebnim osvrtom na značaj međunarodnih i domaćih mera za srpsku privredu, zakonodavstvo i životnu sredinu. Takođe, učesnici su upoznati sa Globalnim okvirom za pružanje usluga u domenu klimatskih promena kojim rukovodi Svetska meteorološka organizacija.

Uz moto Konferencije „Vreme je za akciju“, poseban akcenat u borbi protiv klimatskih promena stavljen je na aktivnije uključivanje lokalne samouprave, odnosno građana sa idejama i rešenjima za doprinos smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz podršku GEF, Programa UN za razvoj (UNDP) i u saradnji sa ambasadom Francuske.

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.