Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

OTVOREN TREĆI SVETSKI KONGRES BIODIVERZITETA NA MEĆAVNIKU, MOKRA GORA

U Parku prirode „Šargan Mokra Gora“, u naročitom ambijentu etno-naselja Mećavnik, juče je svečano i radno otvoren Svetski kongres biodiverziteta u organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Globalnog fonda za istraživanje prirode (Global Scientific Research Foundation), Indija. U četvorodnevnom radu Kongresa učestvuju predstavnici 22 zemlje sveta sa skoro svih kontinenata, koji će svojim izlaganjima, naučnim rezultatima i zaključcima na Kongresu, iznalaziti odgovore nauke na problem sve bržeg nestajanja vrsta i ekosistema na Planeti.

Skup je otvorio direktor Zavoda mr Aleksandar Dragišić koji je u svom pozdravnom govoru istakao značaj očuvanja biodiverziteta, i ujedno zahvalio delegatima Kongresa na doprinosu razvoju zaštite biodiverzitata na dobrobit najšire društvene zajednice. Direktor mr Dragišić je ovom prilikom naglasio da „nepovratni gubitak biodiverziteta menja svet koji poznajemo i direktno preti našem opstanku, zbog čega upravo ovaj Kongres ima veliki značaj za sve nas koji smo angažovani u zaštiti i očuvanju živog sveta. Kongres je šansa da se upoznamo sa najnovijim dostignućima u ovoj oblasti i retka prilika da se nauče, unaprede i usvoje primeri dobre prakse i ostvare promene kroz saradnju“.

Skup je u ime Vlade Republike Srbije pozdravio prof. dr Dragan Glamočić, savetnik premijera Aleksandra Vučića, i tom prilikom naglasio podršku Vlade Srbije nastojanjima stručnjaka u zaštiti životne sredine i prirode, kao i značaj organizacije ovog eminentnog Kongresa za ostvarenje strateških ciljeva u zaštiti prirode.

Delegate skupa pozdravio je i prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Hidrometeorološkog zavoda u ime državnog sekretara Stane Božović i Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Predsedavajuća Kongresa dr Anita Mohandas, u ime Svetske fondacije za naučna istraživanja, zahvalila se domaćinima i pohvalila izuzetno dobru organizaciju Kongresa, pozivajući delegate da tokom četiri dana rada rada Kongresa razmene naučne rezultate istraživanja, znanja i iskustva u očuvanju biodiverziteta. Posebno je naglasila da je misija Kogresa ujedno i povezivanje očuvanja biodiverziteta i ekonomskog napretka u cilju iskorenjivanja siromaštva.

Na Kongresu je, od deset radnih sesija koliko je organizovano, najveći broj radova prijavljen za teme: Klimatske promene i biodiverzitet, Eko turizam i eko sistemske usluge, kao i Biotehnologija i genetski resursi.

Povodom početka rada Kongresa, istog dana svečano je u galerijskom prostoru Mećavnika otvorena izložba najboljih radova sa Internacionalnog foto konkursa „Biodiverzitet“ i autorska izložba slika i crteža retkih vrsta „Lepota različitosti“, akademske slikarke Vesne Petrić.

Više informacija:

Nataša Panić, 066/381-479, natasa.panic@zzps.rs

Bojana Rakočević, 066/381-636, bojana.rakocevic@zzps.rs

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.