Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Održan Svetski kongres biodiverziteta u Srbiji

III Svetski kongres biodiverziteta održan u periodu od 26. do 29. oktobra 2015. godine u etno naselju Mećavnik, u Parku prirode „Šargan-Mokra Gora“, u organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Globalnog fonda za naučna istraživanja iz Indije okupio je delegate iz 22 zemlje. Delegati su predstavljajući projekte u rešavanju problema gubitka biodiverziteta, istakli da su razlozi sve bržeg nestajanja vrsta veoma raznovrsni i uzročno-posledično povezani, od klimatskih promena, preko smanjivanja šumskog pokrivača do zagađenja i drugih intervencija čoveka u prirodi.

Rad Kongresa su svečano otvorili 26. oktobra 2015. godine mr Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije, prof. dr Dragan Glamočić, savetnik premijera Vlade Republike Srbije, dr Jugoslav Nikolić, direktor Hidrometeorološkog zavoda Srbije i predsedavajuća Kongresa Anita Mohantas u ime Globalnog fonda za naučna istraživanja.

Tokom četvorodnevnog rada u 10 sesija predstavljena su iskustva u sprovođenju aktivnih mera zaštite ugroženih vrsta širom sveta od sibirskih jela u Rusiji, šuma manga u Indiji, preko uspeha u realizaciji Akcionog plana za zaštitu lešinara u Srbiji, do aktivnih mera zaštite gorila u Ugandi. Posebno interesovanje učesnika izazvao je rad „Integralna zaštita planine Tara sa Sušicom i kanjonom reke Drine u okviru Rezervata biosfere „Drina“, koji su kao primer prekogranične zaštite izložili predstavnici Zavoda, mr Aleksandar Dragišić, Vladimir Nikolić, dr Dragana Ostojić i Milivoje Krvavac. Izlaganja koja su takođe izazvali veliko interesovanje su i „Ukradena divljina: Evropa kao glavno odredište za krijumčarene reptile“, prof. dr Sandra Alter (Dr. Sandra Altherr, ProWildlife) iz Nemačke i prof. dr Ričarda Primarka (Richard. B. Primack, Head of Conservation and Plant Ecology Labaratory, Boston University) iz Amerike o najvažnijim pitanjima u zaštiti biodiverziteta i standardima za pisanje uspešnog naučnog članka.

Na osnovu prezentovanih izlaganja dodeljene su nagrade III Svetskog kongresa biodiverziteta, kada je za najboljeg istraživača proglašen stručni saradnik Zavoda Bratislav Grubač za rad na temu „Pregled statusa i zaštite beloglavog supa u Srbiji“.

Na osnovu predstavljenih radova i diskusija, delegati su poslali poruku da zaštita biodiverziteta i očuvanje raznovrsnosti svih životnih formi na Zemlji zavisi od daljih usaglašavanja socio-ekonomskog razvoja sa mogućnostima i kapacitetima prirodnih resursa Planete.

Tokom trajanja Kongresa, održane su i dve tematske izložbe, najboljih radova sa Internacionalnog foto konkursa „Biodiverzitet“ u organizaciji Zavoda, društva National Geographic i firme „Canon“, koja je obezbedila nagrade za autore nagrađenih fotografija i autorskih slika Vesne Petrić na temu „Lepota različitosti“.

Naredni, IV Svetski kongres biodiverziteta biće održan u Ujedinjenim arapskim emiratima u Dubaiju, tokom 2016. godine.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.