Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

O zaštiti retkih i ugroženih vrsta u Kraljevu

U periodu od 02. do 03. novembra 2015. u cilju stručne podrške praktičnoj nastavi Šumarske škole u Kraljevu, u okviru predmeta Ekologija životinja, ornitolog Zavoda Miloš Radaković učestvovao je u realizaciji blok nastave na temu markiranje i prstenovanje ptica. Program je pohađalo više od 40 učenika dva odeljenja Šumarske škole u Kraljevu.

Prvog dana nastave realizovane su radionice o identifikaciji, posmatranju, tehnikama brojanja i markiranju ptica, u kojima su učenici imali prilku da upoznaju osnove metodologije i korišćenja alata u terenskom radu. Drugog dana izveden je terenski rad i demonstracija prstenovanja ptica i tehnike brojanja ptica. Ovom prilikom postavljane su vertikalne ornitološke mreže, koje su poslužile za hvatanje ptica i demonstraciju procesa markiranja i pokazano na koji način se postupa sa pticama i koji se parametri uzimaju prilikom prstenovanja, kako bi se obezbedilo što kraće zadržavanje ptica i njihovo brzo puštanje u prirodu.

U cilju predstavljanja rada u zaštiti rektih i ugroženih vrsta 03. novembra, u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu otvorena je i izložba „Sačuvajmo čudesne vrste“, čiji su autori Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) i Zavod za zaštitu prirode Srbije. U okviru programa otvaranja izložbe učesvovali su u ime Biblioteke Miloje Radović, IUCN-a direktor Boris Erg, Zavoda za zaštitu prirode Srbije Miloš Radaković, stručni saradnik i Aleksandar Vasiljević u ime Kraljevskog akademskog prirodnjačkog društva „Balkan“ iz Kraljeva.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.