Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Akcija spašavanja ružičastog nesita

Zavod za zaštitu prirode Srbije u saradnji sa republičkom ekološkom i opštinskom komunalnom inspekcijom i uz stručnu pomoć i podršku lokalnog veterinara i specijalističke klinike SVO „Šojić“, pokrenuo je akciju spašavanja ružičastog nesita, vrste pelikana, koji je usled trovanja hranom i zahvaćen infekcijom pao u privatno dvorište u Aleksandrovcu.

Ružičasti nesit (pelecanus onocrotalus) je strogo zaštićena ptica u Srbiji i nalazi se na raznim listama međunarodno značajnih vrsta ptica. Nesit se nalazi na listama u prilozima I i II Konvencije o migratornim vrstama, u prilogu II Bernske konvencije o zaštiti evropskih divljih vrsta i njihovih staništa i na aneksu I Direktive o pticama Evropske komisije.

Akcija spašavanja pelikana započela je 03. novembra, kada je prijavljeno da je ptica usled iznemoglosti pala u privatno dvorište u Aleksandrovcu. Do dolaska nadležnih predstavnika Ekološke inspekcije i Zavoda, pticu su zbrinuli i njeno zdravstveno stanje pratili lokalni veterinar i domaćini u čije je dvorište pala, hraneći je sitnom ribom.

Po dolasku nadležnih službi, ptica je prebačena do specijalističke klinike SVO „Šojić“ u Čačku radi daljeg zbrinjavanja i lečenja. Prema izveštaju dr Bogdana Šojića, bolesna ptica je imala simptome koji su ukazivali da je došlo do trovanja hranom, a prisustvo vazduha u potkožnom tkivu bilo je tipično za klostridijalnu infekciju anaerobne bakterije. Ptica je u Klinici tretirana antibioticima, vitaminima i sredstvima protiv intoksikacije. Posle sedam dana lečenja primećeno je smanjivanje vazduha u potkožnom tkivu. Ptici se vratio apetit i ona dnevno jede oko 1 kg ribe. Ptica će nakon lečanja u veterinarskoj klinic „Šojić“, biti zbrinuta u prihvatilištu za ptice ili zološkom vrtu do konačnog oporavka i perioda kada vremenski uslovi budu povljni za njen ponovni povratak u prirodu.

Nađena bolesna ptica ružičastog pelikana u Aleksandrovcu je verovatno mlada ptica koja se nalazila u migraciji ili disperziji, a koja se zbog svoje bolesti i iscrpljenosti zadržala i ostala u Srbiji. Ružičasti pelikan je bivša gnezdarica Srbije. U prošlosti ova vrsta je nađena na gnežđenju na bari Mazarino u Donjoj Tisi jula 1868. godine. U savremenom periodu ova vrsta se uglavnom retko ili povremeno sreće u seobi ili disperziji (uglavnom duž Dunava i drugih vodenih površina u severnim delovima zemlje).

Nalaz bolesnog mladog ružičastog pelikana, kao retke i interesantne vrste ptice u Srbiji je posebno privukao pažnju stručnjaka Zavoda i drugih nadležnih službi i pojedinaca koji su preduzeli sve neophodne mere da se spasi ova značajna jedinka. Akcija spašavanja pelikana omogućena je usled brze i koordinisane akcije građana, stručnjaka i nadležnih službi i predstavlja primer učešća javnosti u zaštiti prirode i životne sredine.

Ružičasti nesit ili pelikan (Pelecanus onocrotalus) je vrsta iz porodice pelikana. Spada među najveće leteće ptice. Dužina tela se kreće od 140-180 cm, a raspon krila od 226 do 360 cm. Ima ogroman kljun koji je dug od 29 do 47 cm. Odrasli mužjak je težak od 9 do 15 kg. Ova vrsta je dobro adaptirana za život na vodi. Gnezdi se u močvarama i plitkim jezerima jugoistoka Evrope, u Aziji i Africi. Ptice koje gnezde u jugoistočnoj Evropi migriraju. Polovina evropske populacije ove vrste gnezdi u delti Dunava u Rumuniji. Ptice dolaze na mesto gnežđenja krajem marta ili početkom aprila, a sele se od septembra do kasno novembra. Njihova mesta zimovanja nisu dovoljno poznata, sreću se zimi u severoistočnoj Africi, preko Iraka do Indije.

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.