Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Potvrđeni prvi stanari u kućicama za sove na Uvcu

Nakon što je, tokom 2014. godine, 30 kućica za sove postavljeno na području Specijalnog rezervata prirode „Uvac“, stručna ekipa Zavoda je od 16. do 20. novembra 2015. godine boravila u ovom zaštićenom području kako bi izvršila završnu godišnju kontrolu i propratila naseljenost veštačkih duplji za gnežđenje sova.

Kućice za sove postavljene su u šumskim staništima rezervata „Uvac“ u okviru sprovođenja aktivnih mera zaštite za tri vrste sova čije se gnežđenje očekuje. Rezervat „Uvac“, poznat po gnezdećoj koloniji beloglavih supova, ujedno je stanište još oko stotinu vrsta ptica, među kojima su retke, ugrožene vrste, odnosno vrste na nacionalnim i međunarodnim listama zaštite. Međutim, u ovom ornitološkom rezervatu, kao i u mnogim drugim zaštićenim područjima, sve je manje starih stabala sa dupljama koje su prirodna mesta za gnežđenje ptičjih vrsta, između ostalih, i nekoliko vrsta sova.

Za tri vrste sova: šumska Strix aluco, dugorepa Strix uralensis i gaćasta kukumavka Aegolius funereus, u nedostatku prirodnih duplji za smeštanje gnezda uspostavljen je sistem veštačkih duplji, čime bi trebalo da se pospeši njihovo gnežđenje. Kontrolom veštačkih duplji koju su realizovali stručnjaci Zavoda u saradnji s upravljačem, „Rezervat Uvac d.o.o.“, utvrđeno je da je u toku 2015. godine nekoliko kućica bilo naseljeno, kako od strane sova, tako i od drugih vrsta ptica i drugih životinjskih grupa. Mada, kako je ovom prilikom ustanovljeno, nije bilo gnežđenja sova, postoje realne naznake da je jedna gaćasta kukumavka već odabrala svoj dom i započela gnežđenje. Zatečeni su tragovi gnežđenja velike senice, zatim tragovi prisustva šumske sove, a kućice za sove poslužile su i kao zgodno utočište kunama, puhovima i vevericama.

U narednom periodu biće nastavljeno praćenje stanja veštačkih duplji za sove na Uvcu, kako bi se dalje pratio uspeh aktivnih mera zaštite sova kao strogo zaštićenih vrsta. Ovakav vid aktivne zaštite omogućava uspostavljanje vrlo preciznog praćenja stanja populacija divljih vrsta u zaštićenom području (prisustvo vrste, brojnost, procenat korišćenja veštačkih duplji, reproduktivni uspeh, način ishrane, markiranje i praćenje kretanja), a u cilju njihove uspešnije zaštite.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.