Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Potvrđena dužina Cerjanske pećine

Punih 55 sati ekipa Zavoda sa saradnicima provela je u podzemnim kanalima пећине Провалија у систему Церјанске пећине, i doprla do njenih крајње доступних делова. Ovaj speleološki poduhvat u okviru je završene faze istraživanja Spomenika prirode „Cerjanska pećina“ koja je realizovana od 27. do 29. novembra 2015.

Tokom trodnevnog boravka u pećini istraživači su došli do krajnje dostupnih delova, čime su postali druga speleološka ekipa kojoj je to pošlo za rukom. U ovom najudaljenijem delu pećine, oko 4,5 km od ulaza, premeren je sistem od više uskih kanala dužine 50 m i rekognosciran je deo rečnog kanala, procenjene dužine 180 m. U ovoj fazi istraživanja potvrđen je podatak iz 1999. godine o dužini pećine od 6025 m, čime se ovaj pećinski sistem ubraja u najduže u Srbiji.

Ovaj izuzetno zahtevan speleološki poduhvat doveo je do novih podataka o veličini i karakteru pećinskog sistema Cerjanske pećine, i pružio osnov za buduće pravce istraživanja. Do kraja ove godine predstoji istraživanje obližnje Kravljanske jame za koju se pretpostavlja da je u vezi sa pećinom Provalijom sistema Cerjanske pećine, što će takođe doprineti novim saznanjima o ovim izuzetnim speleološkim objektima ne teritoriji grada Niša.

Pored upravljača, Direkcije za izgradnju grada Niša, u realizaciji ovog istraživanja ekipi Zavoda pomogli su članovi speleološkog kluba „Dvig“ iz Vladičinog Hana, speleološke sekcije PK „Železničar“ iz Niša i samostalni speleolog iz NVO „Prostor – CEM“ iz Niša.

Obavljeno istraživanje nastavak je realizacije projekta „Kompleksna istraživanja, Spomenika prirode „Cerjanska pećina i područja severnog Kalafata“, koji realizuje Zavod za zaštitu prirode Srbije u saradnji sa Direkcijom za izgradnju grada Niša, upravljačem prirodnim dobrom Spomenik prirode „Cerjanska pećina“.

Cerjanska pećina zaštićena je kao Spomenik prirode Uredbom o zaštiti od 27. februara 1998. godine („Službeni glasnik RS“br 5/1998), i proglašena za prirodno dobro od izuzetnog značaja, odnosno svrstana u I kategoriju zaštite. Spomenik prirode „Cerjanska pećina“ stavljena je pod zaštitu radi očuvanja morfoloških i hidroloških fenomena koji je odlikuju (ponorska pećina Provalija, ponor Cerjanska propast, povremeno sifonsko vrelo, kraška jama...), ukupnih odlika prostora i pećinskog nakita, kao i bogatstva pećinske faune koja se tu nalazi. Na području Spomenika prirode ustanovljen je režim zaštite II stepena, a o Cerjanskoj pećini se stara upravljač, Direkcija za izgradnju grada Niša.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.