Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Uspešno realizovane mere zaštite jedinog staništa venerine vlasi u Srbiji

Akcijom Zavoda za zaštitu prirode Srbije i JP „Srbijašume“, realizovanom 10. decembra 2015. godine u Specijalnom rezervatu prirode „Venerina padina“ u Zvonačkoj banji, uspostavljen je stabilan sistem dotoka termalne vode neophodan za opstanak retke vrste paprati venerine vlasi na njenom jedinom staništu u Srbiji. Ovom prilikom, u cilju edukacije i ukazivanja na značaj zaštite staništa venerine vlasi postavljena je i informativno edukativna tabla. Akciju su podržali, pomažući u izvođenju terenskih radova predstavnici Mesne zajednice i meštani sela Zvonce.

Više od deset godina vodi se borba za očuvanje ove retke vrste i jedinstvenog staništa u Srbiji. Opstanak venerine vlasi u Srbiji doveden je u pitanje usled kaptiranja izvora termomineralne vode, kojim je narušen vodni režim njenog staništa. Kako bi se omogućio opstanak vrste, Zavod je postavio veštački sistem za dotok termalne vode na stanište, u trenutku kada je vrsta bila na ivici opstanka. Dotok vode je obezbeđen preko sistema cevi i mlaznica, kojima se voda sprovodi do samog staništa. Sistem je veoma osetljiv i zahteva stalne intervencije i nadzor kako bi dotok vode bio konstantan. Sprovedena akcija deo je stalnog monitoringa vrste, na osnovu koga je data mera zaštite – ponovna promena sistema dotoka vode.

Koliko je značajna vrsta i stanište venerine vlasi, svi posetioci imaće priliku da se informišu preko novopostavljene edukativne table na samom lokalitetu. Dalji koraci na unaprađenju, zaštiti i razvoju ovog zaštićenog prirodnog dobra biće poboljšani dobijanjem novog upravljača. Specijalni rezervat prirode „Venerina padina“ ostao je bez upravljača nakon što je hotel „Mir“, kao prvobitni prestao sa radom.

Adiantum capillus-veneris, u narodu poznata kao venerina vlas, devojačka kosa ili gospine vlasi je retka, ugrožena i strogo zaštićena vrsta paprati u Srbiji. SRP „Venerina padina“ predstavlja njenu najseverniju tačku rasprostranjenja. Venerina vlas je vrlo dekorativna i kao takva često se gaji kao sobna biljka.

U prirodi venerinu vlas srećemo na vlažnim stenama, pored izvora i potoka, obično na mestima sa dosta mahovine koje i same zahtevaju puno vlage za razvoj. Raste na senovitim krečnjačkim stenama, bigrenim naslagama (kao u našem slučaju), polupećinama i potkapinama mediteranskog područja.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.