Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Izložba „Biodiverzitet“ predstavljena povodom obeležavanja Dana Japana u Beogradu

Povodom obeležavanja Dana Japana 10. decembra 2015. godine u hotelu „Hyatt“ u Beogradu predstavljena je izložbena postavka fotografija Zavoda za zaštitu prirode Srbije, National Geographic Srbija i firme Canon „Biodiverzitet“. Internacionalna izložba fotografija „Biodiverzitet“ prikazuje 24 najuspešnija rada istoimenog foto konkursa, koji je okupio fotografe prirode iz celog sveta, u cilju ukazivanja javnosti na značaj očuvanja svih vrsta sa kojima delimo jedan zajednički dom – planetu Zemlju.

Izložba fotografija postavljena je u okviru nastupa kompanije Canon na manifestaciji posvećenoj predstavljanju japanskih brendova u Srbiji koju Ambasada Japana po drugi put organizuje kao deo svoje ceremonije proslave rođendana japanskog cara koji obeležavaju sve japanske ambasade u svetu.

Internacionalni foto konkurs „Biodiverzitet“ su u periodu od 15. septembra do 15. oktobra 2015. godine organizovali Zavod za zaštitu prirode Srbije, društvo National Geographic Srbija i kompanija Canon, u okviru organizacije III Svetskog kongresa biodiverziteta, održanog u periodu od 26. do 30. oktobra u Srbiji.

Na foto konkurs je stiglo preko 2.000 fotografija sa motivima iz celog sveta, na kojima su fotografi predstavili svoju priču o prirodi, kako bi dočarali i prikazali lepotu i značaj zaštite i očuvanja svih vrsta i životnih formi planete Zemlje.

Svoju priču o prirodi fotografi su predstavili kroz četiri konkursne kategorije.

U kategoriji Divlje vrste za pobednički rad proglašen je „Sandgazer“ (Pachydactylus rangei), Namibijska pustinja, Namibija, autora Fabio Pupin iz Italije.

U kategoriji Crvene Liste pobedio je rad „Young male polar bear at the floe edge“, Lancaster Sound, Nunavut, Canada, Arctic, autorke Louise Murray iz Velike Britanije.

U kategoriji Pejzaži pobedila je fotografija „Army of Montenegro”, Jadransko more, Crna gora, rad Stevana Kordića.

U kategoriji Ljudi, za najbolju fotografiju stručni žiri je odabrao rad Jelene Ivanović iz Srbije pod naslovom „West in East People”, slikanu u američkom gradu Atlanta.

Odluku o najuspešnijim i nagrađenim radovima, nakon višestruke selekcije, 16. oktobra 2015. godine doneo je žiri stručnjaka i renomiranih svetskih fotografa društva National Geographic u sastavu:

- Tino Soriano, fotograf društva National Geographic,

- Robin Moore, predstavnik National Geographic Creative, i

- Igor Rill, urednik časopisa National Geographic Srbija.

Zavod za zaštitu prirode Srbije, National Geographic Srbija i Canon imali su izuzetnu čast da prvi put javnosti predstave pobedničke radove internacionalnog foto konkursa „Biodiverzitet“ 26. oktobra 2015. godine na otvaranju III Svetskog kongresa biodiverziteta u galerijskom prostoru Mećavnika u Parku prirode „Šargan - Mokra Gora“, uz prisustvo stručnjaka i istraživača sveta prirode sa gotovo svih kontinenata i iz 22 zemlje.

Fotografije predstavljene na Internacionalnoj foto izložbi „Biodiverzitet“, možete pogledati na linku http://www.zzps.rs/novo/kontent/novosti/325/Winners.pdf

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.