Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Projekat - „Unapređenje kapaciteta Šumadije i Pomoravlja za primenu Evropske konvencije o predelu”

U Narodnoj Skupštini Republike Srbije 16. decembra 2015. godine održana je završna konferencija projekta „Unapređenje kapaciteta Šumadije i Pomoravlja za primenu Evropske konvencije o predelu” realizovanog od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u saradnji s Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja iz Kragujevca i Ministarstvom kulture i informisanja.

Na Konferenciji su predstavljeni rezultati ovog pilot projekta koji je realizovan u cilju primene Evropske konvencije o predelu u Srbiji, čiji je potpisnik i naša zemlja. Dobrodošlicu u ime domaćina izrazio je Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja –REDASP koji je istakao da je jedan od ciljeva ove organizacije i da promovišu ravnomeran teritorijalan razvoj, i da primena Evropske konvencije o predelu takođe doprinosi održivom razvoju područja. Otvarajući skup, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović je istakla da za Srbiju „predeo ima važnu ulogu kao javni interes u oblasti kulure, ekologije i društva i da predstavlja resurs koji pogoduje privrednim delatnostima, i čijom se zaštitom, planiranjem i upravljanjem, doprinosi dobrobiti pojedinca i zajednice“.

U plenarnom delu skupa učesnicima su se obratili i Magelon Dežan - Pon, izvršni sekretar Evropske konvencije o predelu u Savetu Evrope, koja je istakla značaj horizontalne i vertikalne saradnje na svim nivoima, te da je neophodno da se za svaku teritoriju, odnosno predeo koji je sam po sebi svojstven mora iznaći posebna strategija. Asja Drača Munten, pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i informisanja, u svojoj pozdravnoj reči istakla je da je za primenu Evropske konvencije o predelu u Srbiji neophodno da se usklade politike nadležnih ministarstava i stručnih ustanova. Ceo skup je vodila Biljana Filipović, nacionalni koordinator Evropske konvencije o predelu koja je u ime Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine napomenula glavne dosadašnje rezultate i značaj učinjenog na primeni Konvencije, dok je Marija Trikić, načelnik Odeljenja za prirodna dobra u Zavodu za zaštitu prirode Srbije, ovom prilikom naglasila da, na osnovu onog što se do sada zajednički postiglo u primeni Konvencije, predstoje značajni zadaci u ostvarenju strateškim dokumentima zacrtanih ciljeva, gde će Zavod i dalje pružati svoj puni stručni doprinos.

U okviru radnog dela skupa, Nenad Popović, direktor REDASP, prof. dr Jasminka Cvejić, prof. dr Dragan Milovanović i Dubravka Nikolić iz REDASP, predstavili su ciljeve, aktivnosti i rezultate Projekta koji se odnosio na identifikaciju i procenu predela na teritoriji Šumadije i Pomoravlja i stvaranje mehanizma za strateško upravljanje i očuvanje kvaliteta predela u skladu s Evropskom Konvencijom o predelu.

U toku projekta, na teritoriji Šumadije i Pomoravlja izvršena je digitalizacija tematskih mapa, identifikovano 183 jedinica opisa predela, obrazovana je baza podataka i dizajniran internet portal koji omogućava korisnicima da istražuju vesti, slike i podatke vezane za implementaciju Evropske konvencije o predelu u Šumadiji i Pomoravlju.

U okviru programa jednodnevne konferencije predstavljena su i iskustva iz zemalja u okruženju. Naime, dan pre, delegacija Saveta Evrope, odnosno predstavnici Italije, Portugala, Hrvatske i Slovenije, posetili su Kragujevac kako bi se upoznali sa prirodnim i kulturnim tekovinama ovog kraja. Opšti utisak sa ove posete i Konferencije je da će ovakva podela iskustava i znanja svakako doprineti daljem iznalaženju puteva za podstrek ekonomskom jačanju područja, baziranom na očuvanoj harmoniji prirodnog i kulturnog nasleđa.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.