Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Podrška programima obrazovanja o zaštiti prirode u osnovnim školama

U cilju podrške osnovnim školama u realizaciji programa o i za zaštitu prirode, stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode Srbije odazvali su se pozivima osnovnih škola da održe tematske prezentacije, radionice i istraživačke akcije.

Povodom upoznavanja učenika viših razreda osnovnih škola sa prirodnim vrednostima u njihovom okruženju, stručni saradnici Zavoda Miloš Vukelić i Dejana Lukić posetili su zemunske škole „Petar Kočić“, „Gavrilo Princip“, „Gornja Varoš“ i „Rade Končar“. Ovom prilikom, đacima su predstavljena prirodna dobra na teritoriji opštine: Predeo izuzetnih odlika „Veliko ratno ostrvo“, Spomenik prirode „Vinova loza u Zemunu“ i Spomenik prirode „Zemunski lesni profili“.

U cilju podrške organizaciji trećeg Sajma nauke u voždovačkoj OŠ „Vojvoda Stepa“ u Beogradu, Zavod je učestvovao u realizaciji programske celine za oblast ekologija. Ovom prilikom, učenici su predstavili svoje tematske poster prezentacije, idejne projekte i modele vezane za ekološke pojave gostima iz stručnih institucija i organizacija i roditeljima koji su u velikom broju došli da podrže projekte svoje dece. Sa učenicima na temu zaštite prirode i vrsta, razgovarao je mr Rastko Ajtić, stručni saradnik Zavoda.

Na poziv Osnovne škole „Borislav Pekić“ sa Novog Beograda, Zavod je održao radionicu posvećenu zaštiti prirode. Pred tridesetak učenika osmog razreda ove škole postavljen je zadatak: kako obezbediti očuvanje staništa gde se gnezdi strogo zaštićena vrsta ptice, a u odnosu na interese lokalne zajednice, investitora koji želi da uloži u razvoj područja, odluke nadležnih državnih organa i važeće zakonske propise? Da bi im se pomoglo u rešavanju ovog ozbiljnog zaštitarskog zadatka, stručni saradnik Zavoda Miloš Radaković održao je predavanje o vetrogeneratorima i njihovom uticaju na ptice, odnosno o različitim uticajima ljudskih aktivnosti na prirodu. Održano predavanje, kao i predavanje o zaštiti prirode i zoniranju zaštićenih područja stručnog saradnika Maje Radosavljević, bilo je uvod u radionicu u kojoj su učenici veoma aktivno učestvovali. Uz stručnu pomoć i vođenje ornitologa Miloša Radakovića, učenici su svojim odgovorima na zadatak radionice iskazali puno razumevanje ove problematike. Na osnovu interesovanja nastavnice biologije Anete Tomić i bibliotekara Ivane Gojgić, dogovoreno je i naredno viđenje sa učenicima OŠ „Borislav Pekić“, druženje s Zavodom i prirodom Srbije.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.