Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Urađen Izveštaj Rezervata biosfere „Golija-Studenica“ za period 2006-2015.

U skladu sa Izlaznom strategijom Međunarodnog koordinacionog saveta MAB/UNESCO o napretku i postignutom ispunjavanju kriterijuma za upis u Svetsku mrežu rezervata biosfere, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i JP „Srbijašume“ sačinili su Izveštaj za Rezervat biosfere „Golija-Studenica“ za period od 2006 do 2015. godine.

Izveštaj je urađen na osnovu preporuka datih 2012. godine od strane Međunarodnog koordinacionog saveta MAB/UNESCO za izveštaj podnet 2011. godine za Rezervat biosfere „Golija-Studenica“. Glavne preporuke ovog saveta vezane za uspostavljnje strukture i plana upravljanja Rezervatom biosfere, mehanizama uključivanja lokalne zajednice u upravljanje i informisanje o održivim razvojnim aktivnostima na teritoriji rezervata su realizovane u periodu od 2012. do 2015. godine i predstavljaju deo urađenog periodičnog izveštaja o napretku Rezervata biosfere „Golija-Studenica.

Izveštaj je izrađen na osnovu formulara MAB/UNESCO komiteta i daje celovit prikaz aktivnosti vezanih za funkcionisanje, razvoj i unapređenje područja kao rezervata biosfere. Dostavljeni izveštaj MAB/UNESCO komitetu, podnet je na novom obrascu koji je u primeni od 2013. godine, sadrži 150 strana i obuhvata desetogodišnji period (od 2006. do 2015. godine).

Pored statusa parka prirode, Golija uživa i međunarodni status značajnog prirodnog dobra, proglašenjem za Svetski rezervat biosfere „Golija–Studenica“ od strane MAB/UNESCO komiteta.

Rezervat biosfere „Golija“ proglašen je 2001. godine na osnovu ocene očuvanosti prirode koju karakteriše veliki broj biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su mnoge endemične i reliktne i značajnih kulturnih vrednosti, kao osnove obezbeđivanja razvoja ovog područja u skladu sa zaštitom prirode.

Izveštaj Rezervata biosfere „Golija-Studenica“ za period 2006-2015. možete preuzeti ovde.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.