Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Pripreme za tradicionalno Međunarodno zimsko brojanje ptica vodenih staništa

Tokom februara meseca na različitim lokacijama širom Srbije biće sprovedeno brojanje ptica vodenih staništa, u kojem će učestvovati i stručni saradnici Zavoda.

Zimski cenzus ptica održava se već više decenija u okviru Međunarodnog zimskog cenzusa vodenih staništa (International Waterbird Census - IWC), u organizaciji Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS).

U okviru ove akcije biće prebrojavane ptice na rekama i stajaćim vodama na više lokacija u Srbiji, a stručnjaci Zavoda će od 11. do 13. januara brojati ptice zajedno sa ornitolozima DZPPS i Kraljevskog akademskog prirodnjačkog društva „Balkan“ iz Kraljeva na Zapadnoj Moravi duž celog njenog toka, zatim na poznatim zimovalištima ptica, akumilacijama Gruža i Ćelije, kao i još na nekim od vodenih površina u centralnoj Srbiji.

Očekuje se, da se na osnovu ove sinhornizovane akcije, utvrdi aktuelan broj jedinki i vrsta ptica vodenih staništa u Srbiji, stanje populacija u odnosu na rezultate iz prethodnih brojanja, odnosno dejstvo ugrožavajućih faktora i neophodnosti mera zaštite ornitofaune, ali i drugih divljih vrsta vodenih staništa.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.