Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Razmatran finalni nacrt Strategije zaštite prirode Republike Srbije za period 2016 – 2022. godine

U organizaciji UNDP je početkom decembra 2015. godine u Šapcu održan radni sastanak sa ciljem razmatranja finalnog nacrta revidirane Strategije o biološkoj raznovrsnosti za period od 2011. do 2018. godine. Revizija Strategije se radi u okviru projekta „Planiranje očuvanja biološke raznovrsnosti na nacionalnom nivou kao podrška implementaciji Starteškog plana Konvencije o biološkoj raznovrsnosti za period 2011-2020 u Republici Srbiji“, koji se finansira iz Globalnog fonda za životnu sredinu, a koji sprovodi Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u saradnji sa UNDP.

Na osnovu nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode naziv ovog strateškog dokumenta je promenjen u Strategiju zaštite prirode Republike Srbije za period od 2016. do 2022. godine, koja obuhvata zaštitu i očuvanje biodiverziteta, predela i geodiverziteta.

Učesnici sastanka razmatrali su tekst Strategije i analizirali uzroke problema, ciljeve i indikatore, kao i akcioni plan za svih 12 strateških oblasti. Na sastanku je dogovoreno da se poslednja verzija revidirane Strategije prosledi svim članovima radne grupe koji su učestvovali u izradi ovog dokumenta na eventualne korekcije do 15 januara, kako bi se dokumenat zatim prosledio u dalju proceduru javnog uvida i usvajanja. Članovi radne grupe su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva privrede, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Agencije za zaštitu životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

U radu sastanka, u ime Zavoda za zaštitu prirode Srbije učestvovao je dr Nenad Sekulić, član radne grupe za reviziju Strategije.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.