Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Regionalni Forum Svetske unije za zaštitu prirode (IUCN)

Na Regionalnom forumu Svetske unije za zaštitu prirode IUCN, održanom sredinom decembra 2015. godine u Helsinkiju (Finska) upućen je poziv na jačanje akcija za zaštitu biodiverziteta i odluka zasnovanih na očuvanju prirode u Evropi.

U radu Foruma učestvovalo je više od 250 delegata iz 42 zemlje iz Evrope, Severne i Centralne Azije, kako bi zajedno ukazali na rešenja regionalnih ekoloških problema i pritisaka. Na Regionalnom forumu Srbiju je predstavljao mr Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Drugog i trećeg dana Foruma predstavljen je nacrt IUCN Radnog plana za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju u periodu od 2017. do 2020. godine i otvoren proces konsultacija za izradu ovog strateškog dokumenta. Radni plan IUCN-a za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju za naredni četvorogodišnji period biće donet do kraja februara 2016. godine za usvajanje od strane svih zemalja članica iz regiona, nakon usaglašavanja teksta sa sugestijama dobijenim na Forumu i više rundi konsultacija. IUCN Radni plan predstavljaće dokument koji sadrži principe i smernice delovanja IUCN-a u Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji.

Otvarajući Regionalni forum, potpredsednica IUCN i savetnik za Zapadnu Evropu Marina von Weissenberg je istakla da je „Evropa na raskrsnici i da ovaj događaj daje regionalnoj ekološkoj zajednici priliku da utiče na Pariski sporazum o klimi, i identifikuje konkretne korake za primenu ciljeva održivog razvoja“.

Više o rezultatima rada Regionalnog IUCN Foruma možete saznati na web stranici http://www.iucn.org/about/union/secretariat/offices/europe/about/places/belgrade/news/?22292/Regional-Work-Plans-for-Europe-North-and-Central-Asia-in-focus-at-the-IUCN-Regional-Conservation-Forum

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.