Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Usvojene izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine i Zakona o zaštiti prirode

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 19. februara izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine i Zakona o zaštiti prirode. Na sednici su pored za ova dva osnovna zakona za oblast zaštite životne sredine razmatrane i usvojene izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom i Zakona o poljoprivredi. Usvojene izmene i dopune zakona omogućavaju veći stepen usaglašenosti propisa Republike Srbije sa propisima EU, kao i veću međusobnu usklađenost domaćih zakonskih akata, a time i efikasnost u njihovoj primeni.

Jedna od ključnih izmena Zakona o zaštiti životne sredine je osnivanje Zelenog fonda Republike Srbije, kao budžetskog fonda, u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu. Tako formiran Zeleni fond treba da omogući ulaganja u unapređenje kvaliteta životne sredine, sanaciju zagađenih lokacija, uklanjanje otpada iz firmi u restruktuiranju i stečaju, unapređenje sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama, razvoj reciklažne industrije i uspostavljanje zelene ekonomije.

Usvojene izmene Zakona o zaštiti prirode unose novine u oblasti zaštite prirodnih vrednosti, kao što su uspostavljanje sistema održivog razvoja usklađivanjem društveno-ekonomskog razvoja sa zaštitom prirode, uvođenje statusa službenog lica za čuvara zaštićenog područja i finasiranje zaštićenih područja iz sredstava Zelenog fonda. Izmenama su regulisana i pitanja prometa i trgovine divljim vrstama, kao i posebno licenciranje i kontrola zooloških vrtova. Takođe, prvi put se u zakonodavstvo uvodi pojam „geoparkova“, kao područja jasno definisane površine u okviru kojih se štite, čuvaju, prezentuju i promovišu objekti geonasleđa.

Zakon o zaštiti životne sredine možete preuzeti ovde.

Zakon o zaštiti prirode možete preuzeti ovde.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.