Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Objavljen priručnik „Strižibube Srbije“

U izdanju Zavoda za zaštitu prirode Srbije i NVO „Habiprot“ objavljen je priručnik „Strižibube Srbije“, namenjen za upoznavanje i prepoznavanje u prirodi ove grupe insekata, koja je jedna od bolje proučenih grupa tvrdokrilaca u Srbiji.

U knjizi je je predstavljeno 228 vrsta strižibuba, što je polovina od ukupnog broja koje živi u Evropi. Neke od vrsta po prvi put se navode za faunu naše zemlje. Od ukupnog broja strižibuba registrovanih u Srbiji, 6 vrsta se nalazi na Crvenoj listi ugroženih vrsta (IUCN Red List), a preko 80 se nalazi na Evropskoj crvenoj listi saproksilnih insekata. Devastacijom, pre svega stepskih i šumskih ekosistema u kojima živi najveći broj strižibuba, doveli smo mnoge vrste na ivicu opstanka. Svrha izrade priručnika za njihovo upoznavanje, kao i Crvenih knjiga, jeste zaštita pre svega pomenutih ekosistema, čime će biti zaštićene i vrste kojima su ti ekosistemi stanište.

Autori priručnika „Strižibube Srbije“, Dragan Pavićević, Nastas Ilić i Milan Đurić dali su na 250 strana opis svake vrste kroz tekst, sliku, ilustraciju i grafički prikaz podataka o rasprostranjenju, kako bi na što zanimljiviji način predstavili javnosti ovu interesantnu grupu insekata. Priručnik je objavljen na srpskom i engleskom jeziku.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.