Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Ka Programu upravljanja SP „Lalinačka slatina“ u skladu sa održivim razvojem lokalnih zajednica

Povodom proglašenja zaštićenog područja Spomenik prirode „Lalinačka slatina“ u organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Gradske uprave za poljoprivredu i uprave za zaštitu životne sredine Niša, upravljača JP Direkcija za izgradnju grada Niša, kao i mesne kancelarije Lalinac i Opštine Merošina, održane su javne tribine u selu Lalinac i u opštini Merošina na kojima je prisustvovao veliki broj zainteresovanih meštana.

Osnovni cilj tribina bio je upoznavanje lokalnog stanovništva sa prirodnim vrednostima, konceptom zaštite i mogućnostima održivog razvoja na zaštićenom području na kome oni obavljaju svakodnevne aktivnosti. U tom kontekstu saradnici Zavoda mr Danko Jović i Dragana Nedeljković su govorili o osnovnim principima zaštite prirode i konceptu zaštite Lalinačke slatine. Takođe, pružili su i osnovna uputstva u daljem ophođenju prema zaštićenom području, kako bi se prostor i živi svet očuvali za buduće generacije.

Prof. dr Bojan Zlatković sa PMF-a u Nišu predstavio je prirodne vrednosti SP „Lalinačka slatina“ i objasnio prisutnima kako su zapravo oni obrađujući zemljište i ne dozvoljavajući da prostor bude zapušten, da uraste u korov, omogućili retkim biljnim vrstama, poput čistaca kralja Milana (Stachys milanii), da opstanu na ovom području.

Predstavnici Grada Niša, prisutnima su predstavili programe i mogućnosti koje Uprava za poljoprivredu i razvoj sela može da ponudi vlasnicima zemljišta u okviru zaštićenog područja kako bi otpočeli proizvodnju zdrave hrane ili se bavili stočarstvom, uz određene subvencije.

Slaviša Petrović iz Direkcije za izgradnju Grada Niša, koja je proglašena za upravljač Spomenikom prirode „Lalinačka slatina“, ukazao je na potrebu dalje saradnje u cilju očuvanja i održivog razvoja ovog jedinstvenog područja u ovom delu naše zemlje.

Nakon uvodnih obraćanja i prezentacija, otvorena je diskusija tokom koje je lokalno stanovništvo izrazilo veliku zahvalnost organizatorima skupa budući da su prvi put imali priliku da čuju koje vrednosti krije slatina i koliko je ona značajna za našu zemlju, a posebno za prostor na kojem oni žive.

Izveštaje medija o tribini i vrdnostima SP „Lalinačka slatina“ možete pogledati na http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Za-ocuvanje-endemskih-vrsta-na-Lalinackoj-slatini-zasluzni-mestani.sr.html i http://niskevesti.rs/drustvo/item/9036-koje-zasticene-vrste-skriva-lalinacka-slatina-foto

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.