Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Održana radionica povodom obeležavanja Dana voda i Dana šuma

U cilju ukazivanja na značaj očuvanja prirodnih poplavnih područja i šuma, Zavod za zaštitu prirode Srbije, WWF-Svetski fond za prirodu, JKP “Zelenilo-Beograd” i Strukovno udruženje „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine” organizovali su, u nedelji obeležavanja Dana šuma i Dana voda, eko radionicu „Veliko ratno ostvo i orao belorepan – simboli očuvanih šuma i voda Beograda ” 25. marta 2016. godine, na prostoru Kalemegdana.

Prepoznajući značaj uključivanja u programe edukacije sadržaja koji će omogućiti učenicima da saznaju vrednosti zelenih oaza u urbanim prostorima, za učenike beogradskih osnovnih škola, uključene u međunarodni program Eko-škola, organizatori radionice priredili su eko obrazovni program. U okviru programa radionice učenicima je značaj i sistem zaštite Predela izuzetnih odlika „Veliko ratno ostrvo“, u ime upravljača ovog područja JKP „Zelenilo-Beograd“, predstavila Milica Kovač, rukovodilac RJ za zaštićena prirodna dobra. Koliki je značaj voda u oblikovanju i formiranju današnjeg Velikog ratnog ostrva i prostora Kalemegdana, deci je objasnio Srđan Marinčić, paleontolog Zavoda za zaštitu prirode Srbije, i svojim izlaganjem decu proveo kroz svojevrsno geološko putovanje od 25 miliona godina (od neogena do danas).

Bogatstvo sveta prirode na Velikom ratnom ostrvu učenicima iz pet beogradskih škola predstavio je Goran Sekulić iz WWF, na primeru raznovrsnosti sveta ptica koje se mogu videti u ovoj beogradskoj oazi. Kao posebnu prirodnu vrednost Goran Sekulić je istakao da na Velikom ratnom ostrvu živi 163 vrste ptica, od kojih je 100 vrsta proglašeno za prirodnu retkost Srbije, a među njima je i orao belorepan, najveći orao Evrope koji je globalno ugrožena vrsta. Ovom prilikom, Goran Sekulić i stručni saradnici Zavoda davali su instrukcije deci kako da dvogledima sa gornjeg grada na Kalemegdanu zavire u svet divljine Velikog ratnog ostrva. Predstavnici JKP „Gradsko-zelenilo“ su za ovu priliku obezbedili video klipove snimljene u gnezdu orla belorepana kamerom koja služi za njihov nadzor u slučaju potrebe sprovođenja određenih mera zaštite stanovnika gnezda i istraživanja njihovih životnih navika.

Pored ptica, koje još životinjske i biljne vrste su našle svoje stanište u Predelu izuzetnih odlika „Veliko ratno ostrvo“, kao i kako da prepoznaju orla belorepana i šta može ugroziti njegov opstanak u Beogradu, učenici su učili u obrazovnoj igrici Eko skakalica, kroz koju su ih vodili stručni saradnici i volonteri Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Da bi stazu Eko skalice uspešno prešli, učenici su se podelili u više timova i svom predstavniku, koga su odabrali da ih predstavlja na stazi, pomagali tako što su tačno odgovarali na postavljena pitanja uz ponuđene odogovre od kojih je samo jedan tačan. Svaki tačan odgovor tima omogućavao je njihovom predstavniku na stazi da se kreće po poljima u zavisnosti od dobijenih poena za odgovor. Stazu eko skakalice svi učesnici akcije su uspešno prošli učeći o značaju očuvanja PIO „Veliko ratno ostrvo“.

Za angažovanje i želju da nauče više o prirodi svog grada i o stanovnicima PIO „Veliko ratno ostrvo“, učesnike akcije je nagradio i orao belorepan koji je krstario sve vreme iznad ušća, potvrđujući da njegovo prisustvo predstavlja simbol očuvanih šuma i voda Beograda.

Svetski dan šuma

Svetski dan voda

Prospekt o orlu Belorepanu

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.