Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Na festivalu nauke u Nišu „Znanjem protiv straha“

Po osmi put, u holu Elektronskog fakulteta u Nišu, u organizaciji Gimnazije „Svetozar Marković“, održan je festival nauke „Nauk nije bauk“. Festival „Nauk nije bauk“ postao je jedan od najvećih događaja u ovoj oblasti, ne samo na jugoistoku Srbije, već širom naše zemlje i regiona.

Štand Zavoda za zaštitu prirode Srbije bio je jedan od najposećenijih. Tokom dva dana, obišlo ga je preko 25 000 posetilaca.

Zavod za zaštitu prirode Srbije se na festivalu predstavio pod sloganom „Znanjem protiv straha“. Na štandu Zavoda posetioci su mogli da nauče da prepoznaju otrovne i neotrovne zmije Srbije, da vide kako izgledaju jaja i embrioni kornjače, skelet žaba i triturusa (bezrepih i repatih vodozemaca). Međutim, najveću pažnju posetilaca privukli su živi primerci zmija (stepski smuk, loptasti piton, carki udav, kukuruzni smuk) i vodozemaca (alpski mrmoljci, velika krastava žaba - vrste donete sa područja Vlasine, a nakon festivala vraćene u svoje prirodno stanište). Priliku da drže zmiju u rukama nisu propustili najmlađi posetioci, ali ni oni nešto stariji.

Dva dana festivla bila su malo da saradnici Zavoda pruže odgovore na sva pitanja znatiželjnh posetilaca o retkim, otrovnim i neotrovnim zmijama, kao i o drugim vrstama iz grupe vodozemaca i gmizavaca.

Pomoć u realizaciji postavke, svojim prisustvom, demonstracijom i izloženim životinjama, pružili su udruženje „Zooplanet“ iz Niša i Udruženje za zaštitu gmizavaca iz Vladičinog Hana.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.