Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Izložba „Priroda Srbije 2015“ u galeriji „Progres“ u Beogradu

U galeriji „Progres“ u Beogradu 04. aprila otvorena je izložba fotografija „Priroda Srbije“, kada su dodeljene i godišnje nagrade za 2015. godinu pobednicima stalnog foto konkursa koji organizuje Zavod za zaštitu prirode Srbije u saradnji sa Foto savezom Srbije.

Izložbu fotografija „Priroda Srbije“ otvorio je Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije, istakavši da je „motiv pokretanja foto konkursa širenje znanja o prirodi, budući da što više znamo o prirodi, bolje ćemo je čuvati, ceniti i želeti da zaštitimo ono što je, između ostalog, i neznanjem danas veoma ugroženo.“ „Fotografija, kao vizuelni doživljaj, veoma je značajna u predstavljanju lepota naših prirodnih vrednosti“, rekao je direktor Dragišić. U ime stručnog žirija Foto saveza Srbije govorio je Miroslav Predojević, predsednik Umetničkog saveta FSS-a, koji je ovom prilikom naglasio da „izložene fotografije neće dozvoliti da budemo ravnodušni prema čarobnoj igri ptica, gmizavaca, isekata, odnosno boja i svetlosti, površina i oblika pejsaža.

Otvaranje izložbe pratio je muzički program u kome su nastupili učenici Muzičke škole „Vatroslav Lisinski“, Uroš Jačević i Olivera Ognjenović, u klasi profesora Dragana Petrovića, kao i Nikolina Kovačević, koja je izvela izvornu narodnu pesmu „Petlovi more pojev“ uz instrumentalnu pratnju Aleksandra Jovana Krstića na tradicionalnom balkanskom instrumentu kavalu.

Godišnje nagrade pobednicima foto konkursa „Priroda Srbije 2015“ uručili su Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda i Miroslav Predojević, predsednik Umetničkog saveta Foto saveza Srbije. Stručni žiri u sastavu Milan Živković, Branisalv Brkić i Miroslav Predojević za pobedničku fotografiju proglasilo je rad Jana Vala pod nazivom „Ledeni start“. Drugo mesto dele Milan Simonović i Aco Bojanić, a trećenagrađeni su Milinko Radosavljević, Vesna Mijailović i Igor Đorđević, dok su pohvale dobili Vladan Mišić, Zoran Milutinović, Vladimir Mijailović, Milan Dunjić i Violeta Milutinović.

Svi zainteresovani moći će da pogledaju izložbu fotografija „Priroda Srbije 2015“ u galeriji „Progres“ u Beogradu do 10. aprila 2016. godine. Izložba sadrži 83 fotografije od pristiglih 5 000 fotografija od 300 autora, na kojima su prikazani jedinstveni motivi predela i raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta naše zemlje.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.