Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Obeležen Dan zaštite prirode u Srbiji

U cilju obeležavanja Dana zaštite prirode u zaštićenim prirodnim dobrima širom Srbije organizovane su akcije promotivnog i obrazovnog karaktera u kojima je predstavljen značaj očuvane prirode i održivog upravljanja zaštićenim područjima.

Zavod za zaštitu prirode Srbije učestvovao je u obeležavanju nacionalnog dana zaštite prirode zajedno sa Muzejom u Aranđelovcu, upravljčem Spomenika prirode „Pećina Risovača“. Ovim povodom za studente Visoke tehnološke škole strukovnih studija, učenike Osnovne škole „Milan Ilić Čiča“ i decu iz vrtića „Duga“ iz Aranđelovca, organizovane su radionice i poseta pećini na temu biljni i životnjski svet Spomenika prirode „Risovača“.

Uvod u obilazak pećine predstavljao je prikaz informativnih tabli o značaju očuvanja pećine Risovača, koje su za ovu priliku pripremili studenti Visoke tehnološke škole strukovnih studija. Nakon izlaganja studenata i razgovora sa stručnjacima Zavoda i kustosima Muzeja o prirodnim vrednostima i merama zaštite Spomenika prirode, učesnici akcije su obišli pećinu. Tokom obilska, nastanak i živi svet pećine predstavio je geomorfolog Dragan Nešić, dok je o vegetaciji okruženja govorila botaničar Dragana Nedeljković.

Za pokazano znanje o zaštiti prirode, Zavod je učesnicima akcije poklonio publikaciju o Nacionalnim parkovima Srbije, a za njihove učionice obezbedio set postera na kojima su prikazane sve vrste riba, drveća i vodozemaca Srbije, kao i značajne vrste ptica u Šumadiji.

Povodom Dana zaštite prirode program edukacije u prirodi za učenike srednjih škola organizovali su predstavnici JP „Resavska pećina“ i JP „Srbijašume“, ŠG Južni Kučaj. Obrazovni program o zaštiti prirodnih resursa, režimima i stepenima zaštite i upravljanju zaštićenih područja pratio je obilazak prirodnih dobara prašume Vinatovača, vodopada Lisine i Resavske pećine.

Predstavnici Zavoda podržali su i akcije JP „Nacionalni park Tara“ i zajedno sa zaposlenima i gostima Parka, učenicima srednjih škola i izviđačima iz Bajine Bašte učestvovali u pripremama za posete lokaliteta Kaluđerske bare i otvaranju izložbe slika na temu Ptice, autorke Milice Ajduković u Centru za posetioce u Bajinoj Bašti.

Prilog TV Sunce iz Aranđelovca o obeležavanju Dana zaštite prirode možete preuzeti ovde.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.