Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Povodom Dana planete Zemlje u SP „Resavska pećina“

Dan planete Zemlje, 22. april, je povod da preispitamo svoj odnos prema Planeti na kojoj živimo. Istovremeno, to je javna kampanja da se zaustave ili ublaže posledice ljudskog delovanja kao što su: smanjenje rezervi pijaće vode, zagađenje vazduha, nestajanje šuma, smanjenje biodiverziteta, sve manje zdrave i bezbedne hrane i smanjenje prirodnih resursa od kojih zavisi naš život. Inicijativa obeležavanja Dana planate pokrenuta je pre tačno 47 godina na konferenciji UNESCO-a, održanoj 1969. godine.

Povodom obeležavnja Dana planete, Zavod i JP „Resavska pećina“ 22. aprila organizuju eko radionice i igraonice za učenike osnovnih škola iz okruženja Spomenika prirode „Resavska pećina“, kako bi zajedno najširoj javnosti poslali poruku da smo svi odgovorni za svoje postupke, i da je vreme da lično doprinesemo očuvanju sveta na Planeti očuvanjem prirode u našem okruženju.

Spomenik prirode „Resavska pećina“, zbog svoje lepote i prirodnih vrednosti, upečatljiv je primer za ukazivanje na značaj zaštite prirodne baštine naše zemlje.

Resavska pećina se nalazi u istočnoj Srbiji u blizini Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina Glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, i spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Stara je oko 80 miliona godina i predstavlja jednu od najranije ispitanih pećina. Pronašli su je čobani 1962. godine. Duga je 4500 metara, istražena do 2850 metara, a deo za turistički obilazak je dug 800 metara. Unutrašnjost pećine je bogata brojnim i raznovrsnim dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima. Resavska pećina ima status zaštićenog spomenika prirode, uključujući i neposrednu okolinu površine 11 hektara.

Srbija je zemlja sa očuvanom prirodom, neizmenjenim predelima i značajnim stepenom očuvanja biodiverziteta, što nas obavezuje da pravilno vrednujemo i čuvamo to što imamo.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.