Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Dan planete Zemlje na Kalemegdanu

Povodom obeležavanja Dana planete Zemlje, u petak, 22. aprila 2016. godine u 10.30 časova na Muzičkom paviljonu na Kalemegdanu, biće održana inkluzivna manifestacija za korisnike Centra za smeštaj dece i omladine ometene u razvoju. Program će otvoriti direktor JP „Beogradska tvrđava“ Petar Andrijašević.

U gradskoj oazi – na Kalemegdanu, uz inkluzivan muzički i kreativni program, koji organizuju JP „Beogradska tvrđava”, Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju i Zavod za zaštitu prirode Srbije, biće obeležen praznik posvećen ekološkom osvešćivanju širom naše planete.

U okviru radionice, korisnici Centra biće u prilici da se upoznaju sa različitim biljnim vrstama, uz pomoć predstavnika Zavoda za zaštitu prirode Srbije, koji će zajedno sa njima bojiti listove bojanki sa crtežima retkih i ugroženih vrsta, tražiti različite biljke u parku Kalemegdan i pomoći im da saznaju o kojoj se vrsti radi. Korisnici Centra naučiće i kako da ispresuju biljke i naprave svoj herbar.

Na Muzičkom paviljonu nastupiće hor Osnovne škole „Drinka Pavlović“, a autor knjige „Beograd večiti grad“ Aleksandrar Diklić, čitaće odlomke iz ove jedinstvene enciklopedije o Beogradu. U okviru programa, biće održana i izložba radova korisnika Centra za smeštaj dece i omladine ometene u razvoju.

Nakon završetka programa, svi učesnici manifestacije biće u prilici da uz stručno vođenje obiđu Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan.

Dan planete Zemlje ustanovljen je pre više decenija i smešten na zvanični kalendar Ujedinjenih nacija. Kao dan obeležavanja ekološke svesti i zajedništva na našoj planeti, Dan planete Zemlje je ustanovljen i kao jedan od datuma kojem je tradicionalno posvećena manifestacija koju zajedno organizuju JP „Beogradska tvrđava” i Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju. Dve ustanove ostvaruju već tradicionalnu saradnju sa ciljem socijalne integracije osoba sa ometenošću i skretanja pažnje javnosti na ovu često marginalizovanu populaciju.

U sklopu dosadašnje saradnje organizovane su brojne manifestacije muzičkog, sportskog, kreativnog i umetničkog profila, koje su privukle veliku pažnju javnosti, kao i trajna izložba radova korisnika na prostoru Kalemegdana pod sloganom „Mogu i ja!“.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.