Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Počinje fotokonkurs „VIKI VOLI ZEMLJU“

Vikimedija Srbije, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Turističkom organizacijom Srbije, organizuje nagradni foto-konkurs „Viki voli Zemlju”, od 1. do 31. maja 2016. godine, sa ciljem prikupljanja fotografija zaštićenih područja širom Srbije.

Srbija ima veliki broj zaštićenih prirodnih celina i dobara, ali su ona najčešće nepoznata i nedostupna javnosti. Cilj projekta je, s jedne strane, fotografisati pod slobodom licencom što više prirodnih dobara, a sa druge strane doprineti povećanju javne svesti o očuvanju prirode.

U takmičenju mogu učestvovati svi registrovani korisnici Vikipedije, koji treba da postave fotografije na Vikimedijinu multimedijalnu ostavu. Fotografije moraju biti načinjene pre ili tokom trajanja konkursa.

Stručni žiri Zavoda za zaštitu prirode Srbije odabraće tri najbolje fotografije koje će biti nagrađene laptopom, tabletom i eksternim hard diskom.

Fotografije će, pored dostupnosti na Vikimedijinoj ostavi, biti predstavljene javnosti i kroz izložbe u gradovima Srbije: u Beogradu u Turističkoj organizaciji Srbije, u Nišu na internacionalnom džez festivalu „Nišvil“ i u gradu odakle će stići pobednička fotografija.

Foto-konkurs „Viki voli Zemlju” (Wiki Loves Earth - WLE) je međunarodno godišnje takmičenje koje se organizuje u više od 20 zemalja. Takmičenje je prvi put održano 2013. godine u organizaciji Vikipedije na ukrajinskom jeziku. Prošle godine je na globalnom nivou više od 8500 učesnika poslalo preko 100 hiljada fotografija.

„Viki voli Zemlju” se u Srbiji realizuje treću godinu za redom. Svake godine u Srbiji se prikupi oko 800 fotografija prirode.

Više informacija o konkursu možete pronaći na sajtu: http://wle.wikimedia.rs/.

Više informacija o međunarodnom projektu „Viki voli Zemlju“ možete pronaći na zvaničnoj stranici konkursa: http://wikilovesearth.org.

Pobedničke fotografije iz Srbije 2014. i 2015. godine možete pogledati na: http://wle.wikimedia.rs/pobednici.html.

Pratite nas i na Fejsbuku facebook.com/wleserbia, Instagramu wikimedia_serbia, Tviteru @wm_rs, i Blogu http://blog.wikimedia.rs/.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.