Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Dan Planete i Dan Resavske pećine

Povodom obeležavanja Dana planete i dana Spomenika prirode „Resavska pećina“, Zavod i JP „Resavska pećina“ 22. aprila 2016. godine organizovali su za učenike iz Despotovca eko-radionice i obilazak pećine. Na dan planete, 1972. godine, zbog svojih jedinstvenih prirodnih odlika, Resavksa pećina je proglašena za zaštićeno područje u kategoriji spomenika prirode, kao prirodno dobro od izuzetnog nacionalnog značaja.

Obeležavanje Dana Resavske pećine i Dana planete otvorila je direktorka JP „Resavska pećina“, Milica Petrović, ukazavši ovom prilikom na značaj očuvanja pećine kao jedne od naših najlepših i pećinskim nakitom najbogatijih pećina, kako za nacionalnu, tako i za svetsku prirodnu baštinu.

U tom cilju, učenici Osnovne škole „ Despot Stefan Visoki“ iz Despotvca učestvovali su u radionicama koje su vodili predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije. U radionicama deca su igrajući se učila o retkim vrstama u Srbiji i prirodnim vrednostima Spomenika prirode „Resavska pećina“. Vodeći decu kroz eko-igricu „Medveđa staza“, Vladimir Nikolić je pričao o karakteristikama i rasprostranjenosti medveda u Srbiji. Koja su staništa karakteristična za pojednine retke vrste deci je objasnila Bojana Bojović u radionici „Pronađi moje stanište“, dok su volonteri Zavoda, Goran Martinović i Anita Mandal sa decom igrali igre memorije, rešavali lavirint i slagali slagalicu sa motivima retkih vrsta u našoj zemlji. Uvod u obilazak pećine predstavljalo je učešće u obrazovnoj igri „Eko skakalica“ koju je vodila Nataša Panić, u okviru koje su deca učila o prirodnim vrednostima pećine, ali i slepim miševima, kao jednim od njenih najčešćih stanara.

Nakon radionica učenike su vodiči iz JP „Resavska pećina“ proveli kroz pećinu pokazujući im njene vrednosti i jedinstvenost. Želeći da pokažu svoje utiske o pećini koja se nalazi u neposrednoj blizini njihovog grada, deca su uputila poruku javnosti da je vreme da se svi uključimo u očuvanje prirode u našem okruženju.

Liflet o Danu planete i Spomeniku prirode „Resavska pećina“ možete preuzeti ovde

Video snimak događaja možete preuzeti ovde https://youtu.be/EADx3K32p-c

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.