Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Inkluzivna manifestacija na Kalemegdanu

Povodom obeležavanja Dana planete Zemlje na Kalemegdanu je 22. aprila kod Muzičkog paviljona održana inkluzivana manifestacija uz učešće korisnika Centra za smeštaj dece i omladine ometene u razvoju iz Dnevnog boravaka Stari grad, i učenika Osnovne škole „Drinka Pavlović“.

Kao deo ove manifestacije, Javno preduzeće „Beogradska tvrđava“ organizovalo je u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije radionice o biljkama, vodozemcima i gmizavcima koji naseljavaju Beograd. Biljke koje rastu na Kalemegdanu, kao i vrste koje su ugrožene u Srbije, predstavila je botaničar Zavoda mr Verica Stojanović, koja je i pomagala učesnicima akcije da prikupe materijal za svoj herbar i prepoznaju sakupljene vrste. O gmizavcima i vodozemcima koji naseljavaju Beograd, sa korisnicima Centra i učenicima OŠ „Drinka Pavlović“ razgovarao je herpetolog Zavoda mr Rastko Ajtić dok su popunjavali tematske listove bojanki sa motivima žabe gatalinke, zmije šarke i vrste divlje orhideje barske kalužđarke, kao primerima retkih i ugroženih vrsta u Srbiji.

Manifestaciju je otvorio direktor JP „Beogradska tvrđava“, Petar Andrijašević istakavši da je ovo samo jedan od programa namenjenih deci ometenoj u razvoju. O značaju inkluzivnih manifestacija govorila je Jelena Gajić iz Centra za smeštaj dece i omladine ometene u razvoju, naglasivši da je jedan od ciljeva ovakvih manifestacija socijalna inkluzija, odnosno uključivanje dece u društvenu sredinu. O značaju obeležavanja Dana planete i skretanja pažnje deci na važnost očuvanja prirode, na otvaranju manifestacije govorila je mr Verica Stojanović iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.