Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

68 godina rada Zavoda za zaštitu prirode Srbije

Povodom obeležavanja 68 godina rada, Zavod za zaštitu prirode Srbije predstavio je 26. aprila 2016. godine u Narodnom pozorištu u Nišu glavne rezultate rada tokom prethodne godine, smernice zaštite naše prirodne baštine u narednom periodu i izdavački poduhvat u 2015. godini Biološkog fakulteta u Beogradu i Zavoda, Crvenu knjigu faune Srbije I - vodozemci i Crvenu knjigu faune Srbije II - gmizavci.

Program obeležavanja 68 godina rada Zavoda otvorio je direktor mr Aleksandar Dragišić, istakavši u pozdravnom govoru glavne rezultate u zaštiti prirode u 2015. godini kao aktivnosti koje će biti vodilja u radu Zavoda i u narednom periodu. U vezi sa tim direktor Dragišić je naveo sledeće: „Istraživanja novih prostora za zaštitu, stručni nadzor i drugi poslovi usmereni ka očuvanju prirodne baštine, omogućili su da se u proteklom jednogodišnjem periodu poveća procenat zaštite, koji tenutno iznosi 6,51%, dok je za više desetina zaštićenih područja pokrenut postupak zaštite, putem kojeg će se ova površina uvećati za 2,15%. Intezivne aktivnosti na povećanju površine u statusu zaštićenog područja nastaviće se i tokom 2016. godine izradom studija zaštite i revizija za 21 područje.“ Ovom prilikom direktor Dragišić je kao stratešku aktivnost izdvojio rad na sastavljanju petogodišnjeg Izveštaja o stanju prirode u Republici Srbiji, kojim se utvrđuje opšta ocena stanja nacionalne prirodne baštine i procene uspešnosti sprovođenja sveukupnih mera i aktivnosti na zaštiti prirode, bio i geo diverziteta, kao i to da je u toku 2015. godine Zavod u radu na valorizaciji područja za zaštitu prvi put napravio iskorake i van granica naše zelje, pokrenuvši istraživanja područja manastira Hilandar na Svetoj Gori.

U uvodnom izlaganju direktor Zavoda je kao glavne smernice u radu u zaštiti prirode naveo i značaj daljeg angažovanja u međunarodno značajnim aktivnostima u okviru programa UNESCO-a „Čovek i biosfera“ i „Geoparkovi“, i učešće u radu Evropske mreže rukovodilaca organizacija za zaštitu prirode – ENCA. Kao poseban segment rada na unapređenju mreže zaštićenih područja naglasio je „rad na razvijanju ekološke mreže u Srbiji, sa akcentom na ekološku mrežu NATURA 2000, kako bi se Srbija uključila u ekološku mrežu Evropske unije u narednom periodu koji predstavlja strateški cilj koji će doprineti radu Pregovaračke grupe i pripremama za otvaranje Poglavlja 27 u pregovorima sa EU“.

Imajući u vidu da je rad na sastavljanju Crvenih lista i Crvenih knjiga jedan od preduslova realizacije aktivnih mera zaštite biodiverziteta, i da će angažovanje na ovom polju i dalje biti u vrhu prioriteta rada Zavoda, za Dan Zavoda, ispred tima urednika, prof. dr Ljiljana Tomović predstavila je značaj Crvene knjigu faune Srbije I - vodozemci i Crvene knjige faune Srbije II - gmizavci. Prof. dr Ljiljana Tomović ovom prilikom je objasnila i metodologiju izrade Crvenih knjiga, sadržaj i smernice za zaštitu vrsta koje se u ovim knjigama nalaze, a bazirane su na prikazanim rezultatima istraživanja. I ovom prilikom istakla je da je značaj Crvenih knjiga vodozemaca i gmizavaca, svakako, mnogostruk, a njihovu vrednost uvećava i činjenica da su nastale na osnovu višedecenijskog naučnog rada brojnih naučnika i stručnjaka u ovim oblastima.

Rad na Crvenim knjigama iz ugla autorskog tima predstavio je mr Danko Jović, rukovodilac Kancelarije Zavoda u Nišu, i najavio inicijatve Zavoda koje će se voditi i koordinirati kroz rad niške kancelarije.

Program obeležavanja Dana Zavoda u Nišu upotpunio je i muzički program u izvođenju Akademskog hora Studentskog kulturnog centra Univerziteta u Nišu, pod vođstvom dirigenta Zorana Stanisavljevića.

Povodom obeležavanja Dana Zavoda u Nišu organizovana je i dodela priznanja nagrađenim autorima radova iz Niša i Pirota u okviru stalnog foto konkursa „Priroda Srbije“ za 2015. godinu u galeriji Društva arhitekata Niša, u ambijentu istoimene izložbene postavke najboljih fotografija pristiglih na foto konkurs u prethodnoj godini.

Priznanja su ovom prilikom dodeljena Milanu Simonović iz Niša i Igoru Đorđeviću iz Pirota, koji su izložbu obogatili motivima iz Jugoistočne Srbije.

Da dodela priznanja i Dan Zavoda protekne u duhu uvažavanja potreba najmlađih za očuvanom prirodom, doprineli su članovi dečjeg hora Osnovne škole „Ratko Vukićević“ iz Niša, koji su otvorili program dodele priznanja i izveli šest pesama. Nakon dodele priznanja, zvanice su imale priliku da uživaju u motivima prirode predstavljenim na izložbi radova stalnog foto konkursa „Priroda Srbije 2015“, uz muziku Roki Roud benda.

Dan Zavoda i 68 godina rada u zaštiti prirode obeleženi su u duhu saradnje, uspostavljanja i izgradnje partnerstva u zaštiti prirode, povezivanja i sinergije.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.