Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Povodom obeležavanja Svetskog dana biodiverziteta

U susret Danu biodiverziteta, Zavod za zaštitu prirode Srbije organizuje događaj u cilju ukazivanja na značaj saradnje u zaštiti retkih i ugroženih vrsta, kao i primenu Konvencije o međunarodnoj trgovini retkim i ugroženim vrstama (CITES Konvencija), u subotu 21. maja, sa početkom u 20:00 časova u Beogradu (Klub Kenozoik, Cetinjska 15a).

Ovim povodom biće otvorena izložba fotografija „Anima mundi“, autora Milivoja Krvavca, sa motivima najugroženijih vrsta i staništa svetskih centara biodiverziteta, i premijerno prikazan dokumetarni film „Svet u nestajanju“ (režija: Marta Kadziela). Film je sniman u Šri Lanki tokom 2015-2016. godine kao deo međunarodne inicijative u suzbijanju ilegalne trgovine divljim vrstama, u kojoj je ispred Srbije učestvovao ekspert Zavoda Milivoje Krvavac.

Ujedinjene nacije su proglasile 22. maj za Svetski dan biodiverziteta u cilju širenja svesti javnosti o značaju očuvanja i zaštite sveta prirode. Svest o značaju zaštite prirode kod stanovnika naše zemlje poslednjih godina značajno se menja u kontekstu prepoznavanja kvaliteta i očuvanosti prirode kao pokazatelja i standarda zdrave životne sredine. Svest o značaju zaštite prirode, međutim, ne prati dovoljno i poznavanje, odnosno, znanje o karakteristikama, značaju i vrednostima, kao ni poznavanje načina i metoda očuvanja i održivog razvoja biodiverziteta. Organizacijom događaja povodom obeležavanja Dana biodiverziteta želimo da predstavimo ugroženost vrsta ilegalnom trgovinom na globalnom nivou, kao i značaj međunarodne saradnje u primeni CITES Konvencija radi suzbijanja ovih aktivnosti. Konvencija reguliše međunarodni promet i trgovinu preko 35.000 ugroženih vrsta vrsta biljaka i životinja, uključujući njihove delove i derivate. Ovaj međunarodni ugovor su ratifikovale 182 države. Republika Srbija ratifikovala je CITES konvenciju 2001. godine.

O biodiverzitetu Srbije

Srbija je po raznovrsnosti biodiverziteta bogata zemlja, što potkrepljuje činjenica da predstavlja jedan od 158 centara svetskog biodiverziteta, i da na prostoru koji zauzima svega 0,82% evropskog kontinenta živi 18,6% vaskularne evropske flore. U fauni kičmenjaka prednjače ptice, sa zastupljenošću od 66%. Prisustvo velikog broja različitih tipova staništa, od barskih i močvarnih, preko preostalih stepa, peščara i kontinentalnih slatina, do očuvanih šumskih zajednica prašumskog karaktera u kanjonima i klisurama divljih reka i planinskih i visokoplaninskih oblasti, omogućili su prisustvo raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta. Upravo ova raznovrsnost omogućila je da po prirodnim karakteristikama Srbija bude Evropa u malom, sa ekosistemima od submediteranskog do subarktičkog tipa.

U cilju očuvanja biodiverziteta i zaštite retkih vrsta u Srbiji su pod zaštitom 2633 divlje vrste biljaka, životinja i gljiva. Najočuvaniji i najznačajniji delovi prirodne baštine proglašeni su za zaštićena područja i trenutno čine 6,53% teritorije Srbije. Shodno svojim nadležnostima stručne ustanove u zaštiti prirode, osnovne tendencije i pravci zaštite prirode i životne sredine u radu Zavoda su očuvanje resursa (zemlja, voda, vazduh i šuma), kao i očuvanje vrsta i staništa kroz jačanje ekološke mreže Srbije i uspostavljanje evropske ekološke mreže Natura 2000. Zavod za zaštiu prirode Srbije svoj program rada ostvarivaće podjednako u oba ova segmenta. Ovakav pristup omogućava zaštitu osnovnih elemenata prirode, čije je očuvanje u izvornom obliku jedan od prioritetnih zadataka u borbi protiv posledica globalnih klimatskih promena.

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.