Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

XII Regionalna konferencija „Životna sredina ka Evropi“

U Beogradu je 06. juna 2016. godine održana XII regionalna konferencija „Životna sredina ka Evropi EnE16 – ENV.net“, na temu „Klimatske promene i održivo korišćenje prirodnih resursa“, kao deo obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine u Srbiji. Konferencija koja tradicionalno jednom godišnje okuplja veliki broj naučnika i stručnjaka iz regiona, u oblasti zaštite životne sredine, održana je u organizaciji udruženja „Ambasadori održivog razvoja i zaštite životne sredine“ i Privredne komore Srbije, uz stručnu podršku Zavoda za zaštitu prirode Srbije i relevantnih naučnih i stručnih institucija.

Rad konferencije otvorili su Stanojla Mandić, zamenica poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije, dr Mirjana Drenakov-Ivanović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogadu i prof. dr Anđelka Mihajlov, u ime organizatora, udruženja „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“. Na konferenciji je predstavljeno preko 50 tematskih radova.

Polazeći od činjenice da se usled naglih klimatskih promena sve češće javljaju nepogode koje nanose ogromne štete prirodnim resursima, kao deo plenarnih izlaganja predstavljena je prezentacija stručnjaka Zavoda, Marije Trikić i Biljane Krsteski, na temu „Sistem zaštite prirode i klimatske promene“. Izlaganje na temu prezentacije predstavila je Biljana Krsteski, istakavši da su rastući pritisci na prirodu, od kojih su sve značajnije posledice koje nose klimatske promene, poput gubitka biodiverziteta i šumskih površina zbog požara i poplava, samo deo izazova sa kojima se susrećemo u zaštiti prirode. Predstavljajući rad Zavoda kroz sistem zaštite priode, Biljana Krsteski je naglasila da, shodno svojim nadležnostima nacionalne stručne ustanove u zaštiti prirode, Zavod sprovodi zaštitu najočuvanijih delova naše prirodne baštine, kao jednog od prioritetnih zadataka u borbi protiv posledica globalnih klimatskih promena.

Agendu sa pregledom svih izlaganja i poster prezentacija možete preuzeti ovde.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.