Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Prirodne tehnologije za prečišćavanje otpadnih voda

U cilju širenja kapaciteta za primenu tehnologija biološkog prečišćavanja otpadnih voda u organizaciji Privredne komore Srbije, Agencije za zaštitu životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije, 10. juna u Beogradu održano je savetovanje na temu „Iskustva EU u tretmanu otpadnih voda primenom prirodnih tehnologija“.

Savetovanju su prisustvovali predstavnici sektora poljoprivrede, ugostiteljstva i nacionalnih parkova Srbije. Savetovanje je organizovano u cilju predstavljanja tehnologija prečišćavanja otpadnih voda koje nakon tretmana zadovoljavaju standarde EU Direktive o vodama.

Savetovanje je otvorio Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i vodoprivredu Privredne komore Srbije. U okviru pozdravne reči, mr Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije istakao je da se „sa aspekta zaštite vode kao prirodnog resursa, posebna pažnja u Srbiji pridaje zaštiti vodenih tokova i obalnog područja, vlažnih i zabarenih površina, zaslanjenih terena, prirodnih jezera i bara, kao i da se vodno prirodno nasleđe u Srbiji štiti u okviru sistema zaštićenih područja“. I ovom prilikom izrazio je nadu da će predstavljanje iskustava Evropske unije podstaći interesovanje za većom primenom prirodnih tehnologija u prečišćavanju otpadnih voda kod nas. Program savetovanja vodio je načelnik iz Agencije za zaštitu životne sredine, Milenko Jovanović.

Postojeća iskustva i primere dobre prakse u revitalizaciji otpadnih voda prirodnim biološkim tehnologijama i prečišćavanju zagađenih površinskih voda u EU predstavili su stručnjaci iz Poljske, dr Agnješka Bednarek (Dr Agnieszka Bednarek) iz Evropskog regionalnog centra za ekohidrologiju Poljske akademije nauka, i Julius Sumorok (Mg. Julius Sumorok) iz konsultantske kompanije Greecon. Dr Agnješka Bednarek održala je dve tematske prezentacije „Denitrifikacijski filteri kao sredstvo za smanjenje azota u poljoprivrednim vodozahvatima“ Denitrification barriers as a tool for nitrogen reduction in agriculture catchments i „Štetno bujanje alge cijanobakterije - pojava, posledice i upravljanje situacijom“ Harmful Algal Blooms – Cyanobacteria occurrence, consequence and management , dok je Julius Sumorok imao izlaganje na temu „Individualni i grupni prečistači komunalnih i otpadnih voda u prehrambenoj industriji i ugostiteljstvu“.

Nakon održanog savetovanja, stručnjaci iz Poljske posetili su 11. juna Nacionalni park „Tara“, kako bi upoznali praksu, rešenja i dalje izazove u tretmanu otpadnih voda u jednom prirodnom dobru u Srbiji.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.