Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Povređenom medvedu ukazana pomoć i akcija Postanite „kum ili kuma“ medvedicama u okviru Projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“

U okviru Projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ WWF-a (Svetski fond za prirodu) stručni tim na čelu sa Duškom Ćirovićem, profesorom Biološkog fakulteta radi na zaštiti medveda sa stručnjacima iz Nacionalnog parka Tara. Stručni tim, ukazao je pomoć teško povređenoj ženki mrkog medveda, koja je vukla metalnu sajlu koja je ugrožavala njen život. Ona je uspela da se oslobodi iz ilegalno postavljene zamke u Bosni i Hercegovini pri čemu je ozbiljno povređena stigla do Nacionalnog parka Tara u Srbiji, gde je uhvaćena u posebno konstruisanu, bezbednu zamku za medvede. Nakon saniranja rane, medvedici je postavljena ogrlica sa satelitskim odašiljačem, te je puštena u prirodu.

„Ženka mrkog medveda uhvaćena je u sajlu od strane krivolovaca u Bosni i Hercegovini, neposredno uz granicu sa NP Tara. Ženka je teška skoro 90 kg, dužina tela joj je 149 cm, a stara je 4 godine. Imala je duboku ranu dužine 30 cm preko grudi i boka koju je sajla načinila. Rana je konstantno krvarila, jer su je žičice od pokidane sajle neprekidno povređivale. Ukazana joj je pomoć veterinara i rana je sanirana.“ – objasnio je Duško Ćirović, vođa tima i profesor na Biološkom fakultetu u Beogradu.

Pored povređene ženke, tim je uspeo da markira još jednog medveda, takođe ženku, koja će uz pomoć ogrlice biti praćena. Projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ započet je u oktobru 2015. i trajaće do oktobra 2019. godine, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija - Sida.

Medvedi kao životinje koje žive samostalno, a ne u grupama, imaju potrebu za velikim prostranstvima, kako bi se neometano kretali, hranili i živeli. Prostrane šume Nacionalnog parka Tara predstavljaju jedno od najboljih i najočuvanijih staništa za mrkog medveda u čitavom regionu, a ukupna brojnost ove najkrupnije evropske zveri se u zapadnoj Srbiji trenutno procenjuje na oko 50 jedinki. Još od 2002. godine u Srbiji je zakonom zabranjen lov medveda.

Namerno ubijanje i povređivanje medveda je krivično delo za koje preti kazna zatvorom, kao i novčana kazna od milion dinara.

Postanite „kum ili kuma“ medvedicama

Posetite danas fejsbuk stranicu WWF-a: https://www.facebook.com/WWFSerbia/ i možda baš vi postanete „kum ili kuma“ medvedicama i glasajte za jedno od ponuđenih imena za obe medvedice. Učestvovanjem možete dati vaš lični doprinos u širenju važnih informacija o mrkim medvedima, kako bismo ih zajedno zaštitili. Glasanje traje nedelju dana. Uključite se!

Za dodatne informacije: Tijana Stojanović, WWF osoba za kontakt sa javnošću, 069 10 30 260, tstojanovic@wwfdcp.org

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.