Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Utvrđivanje kriterijuma za izdvajanje Natura 2000 područja

U ponedeljak 15. juna 2016. godine u prostorijama Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine održana je u organizacija UNDP-a (United Nations Development Programme) radionica o utvrđivanju kriterijuma za izdvajanje Natura 2000 područja (“Natura 2000 Site Selection Criteria“). Radionica je održana u okviru United Nations Development Programme (UNDP) aktivnosti u oblasti zaštite prirode.

U radu skupa učestvovali su predstavnici UNDP-a, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Konzorcijuma BalCon iz Mađarske, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Radionicu su održali češki eksperti iz „DHP Conservation“ u cilju predstavljanja pristupa koji se koriste tokom terenskih aktivnosti (sakupljanje podataka, monitoring), načina čuvanja podataka, upotrebe i tumačenja. U okviru radionice učesnici su razvijali kriterijume za utvrđivanje područja koja će činiti Natura 2000 mrežu u Srbiji, a koja treba da bude uspostavljena na osnovu podataka sa terena, i rezultat je induktivnog pristupa, gde se područje za svaki ciljani tip staništa i ciljanu vrstu bira na takav način da obuvata njihova najreprezentativnija područja u državi.

Kao dalje korake na ovom planu, učesnici su odredili da se na osnovu narednih istraživanja pripremi predlog za osnovne kriterijume za odabir Natura 2000 područja u Srbiji, za tipove staništa i vrste sa Aneksa I i II Direktive o staništima.

Radionica u Beogradu održana je u okviru projekta „Deljenje i primena češkog znanja za unapređenje sistema zaštite prirode u Srbiji“ (Sharing and Applying Czech Knowledge for Advancing Nature Conservation System in Serbia), u okviru koga će biti biti organizovana i studijska poseta Republici Češkoj. Studijska poseta biće realizovana u periodu od 19. do 25. juna 2016. godine, u cilju prikazivanja iskustava u odabiru Natura 2000 područja, kao što su sakupljanje i evaluacija podataka, razvoj nacionalnih selekcionih kriterijuma i odabir područja za zaštitu vrsta. U okviru studijske posete eksperti iz Češke predstaviće ceo proces u formiranju mreže Natura 2000, počevši od transpozicije EU zakonodavstva i drugih pripremnih aktivnosti na odabiru Natura 2000 područja kroz praktične primere na terenu.

Zavod za zaštitu prirode Srbije predstavljali su na radionici mr Predrag Lazarević, načelnik Odeljenja za biodiverzitet, ekološke mreže i održivi razvoj, i stručni saradnici dr Nenad Sekulić i Mila Ristić.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.