Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Proglašeni pobednici foto konkursa „Viki voli Zemlju“ – Kanjon Rače najlepša fotografija prirode Srbije

U Turističkoj organizaciji Srbije proglašeni su pobednici trećeg po redu foto konkursa „Viki voli Zemlju”. Fotografija Vladimira Mijailovića „Kanjon Rače sa vidikovca Crnjeskovo” proglašena je za najlepšu fotografiju zaštićenog prirodnog dobra u Srbiji za 2016. godinu. Dobitnik je nagrađen laptopom.

Prva nagrada: Nacionalni park Tara, autor Vladimir Mijailović, CC-BY-SA 4.0

Drugu nagradu ovog međunarodnog takmičenja, tablet uređaj, osvojila je autorka fotografije Specijalnog rezervata prirode Uvac, takmičarka pod korisničkim imenom Saskapokimica.

Drugo mesto: Specijalni rezervat prirode Uvac, autor Saskapokimica, CC-BY-SA 4.0

Treće mesto i eksterni hard disk pripao je Željku Šćepanoviću za fotografiju Nacionalnog parka Kopaonik.

Treće mesto: Nacionalni park Kopaonik, autor Željko Šćepanović, CC-BY-SA 4.0

Ceremoniji proglašenja pobednika prethodila je konferencija za novinare, na kojoj su se okupljenima obratili predstavnici Vikimedije Srbije, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Turističke organizacije Srbije.

Filip Maljković, predsednik Vikimedije Srbije, istakao je da je u Srbiji ovo najuspešniji konkurs do sada – prikupljeno je više od 1700 fotografija koje je poslalo 139 učesnika, od čega je čak 112 novih, istakao je Maljković.

– Nesumnjivo da ovaj konkurs dobija na značaju iz godine u godinu i ovom prilikom bih se zahvalio svim takmičarima, pa i onima čije fotografije nisu prošle selekciju, što su uzeli učešće u ovom nadmetanju i omogućili da prikupimo ovako veliki broj kvalitetnih fotografija prirode Srbije – rekao je Maljković.

Bojana Bojović, iz Grupe za obrazovno-izdavačku delatnost Zavoda za zaštitu prirode Srbije naglasila je da se Zavod trudi da podrži napore svih kojima su priroda i Srbija u srcu.

– Na ovaj način se zajedno sa Vikimedijom Srbije i Turističkom organizacijom Srbije promoviše ideja o tome da svest o prirodi postane sastavni deo života i razmišljanja, naročito mladih ljudi. Kako bi se to ostvarilo, neophodan je slobodan pristup znanju u vidu podataka, slika i najrazličitijih informacija koje nam upravo Vikipedija omogućava – zaključila je Bojović.

Dejan Vukićević, član žirija Zavoda za zaštitu prirode Srbije rekao je da je žiri imao „slatke muke” prilikom odabira najboljih fotografija, jer su sve slikane s ljubavlju prema prirodi i usmeravaju nas da pazimo na istu i sačuvamo je za potomstvo. Svi autori koji su poslali fotografije su uveliko doprineli zaštiti i promociji prirode Srbije – rekao je Vukićević.

Vesna Raca Radisavljević, pomoćnik direktora Turističke organizacije Srbije naglasila je turistički značaj fotografija prirode Srbije.

– Mnoge fotografije u sebi nose turističke atrakcije. Stara planina, Palić, delovi Zlatibora, idealna su mesta za odmor. Zbog toga je ovo prirodni put saradnje sa Vikimedijom, i verujem da će broj kvalitetnih fotografija iz godine u godinu biti sve veći – dodala je ona.

Pored nagrađenih, još pet fotografija dobilo je pohvale Zavoda za zaštitu prirode Srbije, dok je Vikimedija Srbije pohvalila još četiri učesnika, za izuzetan doprinos ovom takmičenju.

Izložba 20 najboljih radova biće otvorena u Turističkoj organizaciji Srbije do 29. juna.

Preuzeto sa sajta „Vikimedija Srbije“.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.