Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Održana manifestacija „Biljober“ na Ozrenu i Rtnju

U okviru dvadesetdruge manifestacije „Biljober“, koja je održana u periodu od 03. do 07. jula 2016. godine u cilju upoznavanja šire javnosti o lekovitim biljkama koje rastu na Ozrenu, Rtnju i okolini, Zavod je tradicionalno prisustvovao prvom danu izlaska na teren biljobera. Ovom prilikom stručni saradnik Zavoda Berislava Ilić predstavila je beračima законска и подзаконска акта којима је регулисан промет деловима лековитих биљака и њихово сакупљање на природним стаништима, као и мере заштите и методе мониторинга у оквиру процене стања популација ових врста на терену.

Učesnici manifestacije imali su prilikiu da na lokalitetu u blizini sela Skrobnice sa vodičima i praktičarima učestvuju u determinisanju uzoraka biljaka koje su sakupljene na terenu. U ovoj obuci za sakupljanje i determinisanje lekovitog bilja učestvoalo je oko 50 berača.

Manifestacija „Biljober“, deo je tradicije ovog kraja koja doprinosi upoznavanju javnosti o problemima i opasnostima koje su moguće usled nekontrolisanog branja pojedinih vrsta.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.