Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Povređena roda prnađena u Pirotu i orao mišar u Leskovcu zbrinuti u Beo zoo vrtu

Povređenu rodu koja je sletela u dvorište Crkve Rodežstva Hristovog na Pazaru u Pirotu, po pozivu sveštenika Jovana Glišovića, preuzeo je ornitlog Zavoda Bratislav Grubač, kako bi istog dana bila zbrinuta i lečena u Beogrdskom zološkom vrtu. Rodu koja je sletela u dvorište crkve sa teškim povredama kosti noge, do dolaska stručnjaka Zavoda , pazili su i nahranili sveštenici crkve.

Istog, dana po pozivu građana ekipa Zavoda je na lečenje u Beo zoo vrt uputila i orla mišara pronađenog u Leskovcu sa teškom povredom krila. Po proceni ornitologa Zavoda Miloša Radakovića mogući uzrok povrede je udar u vozilo, budući da je reč mladoj ptivci koja još uvek uvežbava veštine letenja i lova.

Brigu o pticama preuzela je stručna veterinarska služba Beoo zoo vrta koji će ih lečiti i starati se o njima. Ukoliko dođe do potpunog oporavka u saradnji sa ornitolozima Zavoda biće organizovano njihov bezbedan povratak u prirodu. Dok ukoliko se proceni da ptice nisu sposobne za samostalan boravak u prirodi, ostaće zbrinute u beološkom zološkom vrtu.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.