Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Prvi dan na info pultu za prirodu – PIO „Vlasona“ i SP „Pećina Risovača“

Provog dana festivala Nišvil, u četvrtak 11. avgusta na Info pultu za prirodu u niškoj tvrđavi biće predstavljena zaštićena područja Predeo izuetnih odlika „Vlasina“ i Spomenik prirode „Pećina Risovača“.

U cilju njihovog promovisanja kao eko destinacija u okviru akcije „Karta za prirodu“ upravljači ovih područja Direkcija za građevinsko područje i puteve Surdulice i Muzej u Aranđelovcu, dodeliće nagradu u vidu organizovane posete ovim prirodnim dobrima.

Za učešće u nagradnoj akciji „Karta za prirodu“ potrebno je prijaviti se na Info pultu za prirodu u niškoj tvrđavi od 19:00 časova. Ovom priliko uputstva o učešću u nagradnoj igri svi zainteresovani dobiće od predstavnika Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Nagradna igra traje do 22:00 časa, dobitinici karte za ova dva prirodna dobra biće izvučen istog dana u 22:30 časova. Nagrada važi za dve osobe.

Program Info pulta za prirodu i upustva za učešće u nagradnoj igri možete preuzeti ovde.

Predeo izuzetnih odlika „Vlasina“ je visoravan sa jedinstvenim pejzažem koga odlikuju jezero, planine, klisure, vodopadi, izvori, reke, flora i fauna, kao i blagonakloni uticaj klime, što ovaj pejsaž čini idealnim za boravak u svim periodima godine.

Spomenik prirode „Pećina Risovača“ je značajno arheološko i paleontološko nalazište sa mnoštvom fosilizovanih kostiju i zuba životinjskih vrsta koje su za vreme poslednjeg ledenog doba živele na stepama oko Risovače, a pronađene su i alatke koje ukazuju da je pećina bila stanište neandertalskih ljudi.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.