Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Eko kamp „Sačuvajmo Dunav“

Zavod za zaštitu prirode Srbije učestvovao je u realizaciji programa studentskog Eko kampa „Sačuvajmo Dunav“, koji se održava u periodu od 14. do 22. avgusta 2016. godine u Specijalnom rezervatu prirode „Veliko ratno ostrvo“ u Beogradu. Inicijativa za održavanje studentskog ekološkog kampa pokrenuta je 2007. godine u okviru kampanje za proslavu međunarodnog Dana Dunava koji se u celoj Evropi slavi 29. juna.

Ove godine, studentski eko kamp koji se organizuje sada već tradicionalno po deveti put, predstavlja priliku za 25 prijavljenih studenata sa različitih fakulteta, da kroz stručna predavanja, praktičan rad na studiji slučaja i zabavni program, upoznaju prirodno okruženje u kome borave, različite aspekte zaštite životne sredine, kao i načine na koje svako može doprineti lepšem i čistijem Dunavu i potencijalnom razvoju turizma na slivu.

Održana predavanja na kampu baziraju se na studiji slučaju na temu Veliko ratno ostrvo i u daljem programu predstavljaju osnovu za uključivanje u radionice, rad na terenu i razvoj individualnih studija slučaja. Najbolji rad studije slučaja na Kampu biće nagrađen od strane organizatora.

Trećeg dana kampa, 16. avgusta studentima su predstavnici Zavoda Biljana Krsteski, ing. šumarstva i andragog Nataša Panić, održali predavanje i radionicu na temu „Principi zaštite prirode“. U uvodnom izlaganju Biljana Krsteski je studentima objasnila sistem zaštite prirode u našoj zemlji i istorijat razvoja zaštite prirode kod nas. Saznanja koja su stekli u uvodnom izlaganju, studenti su imali priliku da primene tokom radionice koju je vodila Nataša Panić i daju svoje definicije zaštite prirode koristeći asocijacije koje su imali na ovu temu.

Kamp „Sačuvajmo Dunav“ se održava u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine – Republičke direkcije za vode, GIZ – Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju i Coca-Cola Sistema, u saradnji sa Gradom Beogradom, JKP „Zelenilo Beograd“, Fakultetom za primenjenu ekologiju „Futura“, Institutom za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerzteta u Beogradu, Mladim istraživačima Srbije i Svetskim fondom za zaštitu prirode (WWF).

Program Kampa možete preuzeti ovde.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.