Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

O biljkama i zmijama na Regionalnom dečjem kampu na Tari

U okviru programa drugog Regionalnog dečjeg kampa na Tari na Rastištu, decu su na poziv organizatora, stručni saradnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije poveli u obilazak Nacionalnog parka 5. avgusta 2016. godine, kako bi im pokazali raznovrsnost i jedinstvenost biljnog i životinjskog sveta.

Tokom šetnje od Rastišta do Orlovog visa, putem koji je vodio i kroz kamenjar i šumu, botaničar Zavoda mr Verica Stojanović je uputila decu kako da u prirodnom staništu vide retke biljke kao što su: božur, božikovina, ciklama i mnoge druge, sakupe lekovite vrste za čaj, herbarizuju i kasnije sami prepoznaju nekoliko biljaka. Mlade kampere, herpetolog mr Rastko Ajtić je upoznao sa svetom zmija Tare i pravilima ponašanja, kako se ne bi došlo do bliskog susreta sa ovim životinjama. Deca su se ovom prilikom posebno obradovala saznanjima kao što su da poskok ne skače, dok su po završetku šetnje najuplašeniji izjavili da su se „skoro“ oslobodili straha od zmija!

Kamp je održan u periodu od 31. jula do 8. avgusta 2016. godine u organizaciji Planinarskog kluba „Radnički“ za svoj podmladak „Klinci-Planinci“. Za podršku u realizaciji programa Kampa, učesnici i organizatori su Zavodu za zaštitu prirode Srbije dodelili Zahvalnicu.

Fotografije sa Kampa mogu se preuzeti preko linka: https://www.facebook.com/klinci.planinci/photos/?tab=album&album_id=1397687766912235

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.